-4.1 C
Sarajevo
Čet, 02, 23

Nigdje na putovanje i godišnji odmor bez “putne apoteke”

Svako putovanje sa sobom nosi rizik od potencijalnih zdravstvenih problema uslijed promjene klime, nadmorske visine, vremenske zone ili vrste vode i hrane. Da bi situaciju lakše prebrodili poželjno je da sa sobom nosimo lijekove i preparate koji će nam olakšati eventualno pogoršano stanje, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Pripreme za putovanje

Na put ne krećite bez putne apoteke, koja treba da bude neizostavni dio prtljaga svakog putnika. Njena veličina i sadržaj ovisi o broju putnika, uzrasta, njihovim potrebama kao i od vrste samog putovanja. Bitno je napomenuti da prilikom odlaska na bilo kakvo putovanje provjerite svoje zdravstveno osiguranje, a ukoliko se radi o putovanju u inostranstvo preporuka je uplatiti putničko zdravstveno osiguranje.

– Za pacijente koji boluju od težih oboljenja preporuka je da ponesu medicinsku dokumentaciju, zatim da se informišu o zakonskoj regulativi – koji lijekovi i u kojoj količini mogu da se ponesu, ukoliko se radi o putovanju u inostranstvo, ističe magistrica farmacije Lejla Baručija, stručna saradnica za fitofarmaciju u INZ.

Prije nego spakujete svoju putnu apoteku, neophodno je da provjerite ukoliko redovno pijete lijekove imate li ih dovoljno u zalihi? Za hronične pacijente ponijeti terapiju u dovoljnoj količini u dogovoru sa svojim ljekarom.

Česte prehlade, čak i ljeti

Ono što čini sadržaj svake putničke apoteke predstavljaju analgetici lijekovi koji se koriste za ublažavanje bolova i povišene tjelesne temperature, te u slučaju blage prehlade. Najčešće je to paracetamol ili ibuprofen u dozi i jačini prilagođenoj za djecu i odrasle. Za provjeru tjelesne temperature toplomjer je nezaobilazan sastojak putne apoteke.

  Znakovi koji jasno pokazuju da je parfem lažnjak

Zbog čestih prehlada koje se javljaju i u ljetnom periodu kapi za nos koje smanjuju otok sluznice kao i pastile za grlo koje ublažavaju bolove u grlu neizostavni su dio putne apoteke, kažu stručnjaci.

– Za osobe koje loše podnose vožnju, poželjno je imati tablete protiv bolesti vožnje. Mogu da ih koriste i djeca, ali u odgovarajućoj dozi prilagođenoj djeci. Preporuka je upotreba u prilagođenoj dozi pola sata prije polaska na put, kaže Baručija.

Pored navedenih lijekova ono što bi uvijek trebalo da se nađe u putnoj apoteci su probiotici. Crijevne infekcije su česte na putovanjima, te je  poželjno na put ponijeti probiotik koji će olakšati obnavljanje crijevne flore. Aktivni ugalj i sredstvo za nadoknadu tečnosti i elektrolita također su preporuka uslijed čestih dijareja i povraćanja.

Insekti i povrede

Preporuka je upotreba probiotika i prije samog putovanja da bi se spriječila putna dijareja, a naročito se preporučuje putnicima koji putuju u neke egzotične zemlje.  Potrebno je voditi računa o higijeni ruku. Koristiti flaširanu vodu po mogućnosti iz staklenih boca.

Stručnjaci preporučuju da preparati za zaštitu od insekata budu neizostavni dio putne apoteke. Za osobe sklone alergijama preporuka je da ponesu tablete i kreme sa antihistaminicima. U slučaju uboda insekta dešavaju se kožno alergijske reakcije čiji su simptomi praćeni jako izraženim svrabom i otokom. Poželjno je imati u sastavu putne apoteke i gelove koji ublažavaju crvenilo i otok. Promjena ambijenta može da izazove kožne infekcije, pa je dobro imati i antibiotsku mast.

  (VIDEO) Bez ijedne riječi: Khaby Lame postao najpraćeniji TikToker na svijetu

U slučaju blagih povreda savjetuje se upotreba  preparate za ozljedu kože, sredstava za obradu i dezinfekciju rane (antiseptik za čišćenje rana, sterilne gaze i komprese, zavoje i flastere, te makazice i pincetu), kao i prašak za brzo zarastanje rane.

Zaštita od sunca

Bilo da putujete na more, u planine ili samo šetate na otvorenom, mislite o zaštiti od sunca. Generalno je pravilo da se ne izlažu sunčevoj svjetlosti u periodu od 11-17 h naročito za malu djecu, jer je tada količina UV zraka jako velika, pojačana UV radijacija, tako da bi u tom periodu trebalo izbjegavati direktni boravak na suncu.

U INZ-u savjetuju upotreba preparata za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom prilagođenom  tipu kože i uzrastu. Korištenje zaštitnih faktora omogućava koži da duže bude izložena suncu. Preporuka je svakodnevna i ponavljajuća upotreba krema sa zaštitnim faktorom od 30 do 50, po mogućnosti što veći faktor zaštite. Zaštitne kreme se nanose najmanje pola sata prije izlaganja suncu.

Potrebno je obratiti pažnju na njegu kože nakon sunčanja. U večernjim satima koža postaje crvena i isušena, stoga treba koristiti kreme koje sadrže vitamine koji pomažu koži da se regenerira, a također će smanjiti i isušenost kože. Tokom sunčanja u slučaju da dođe do opekotina potrebno je nanijeti mast za regeneraciju kože. Putnu apoteku uvijek čuvati van dohvata djece.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

  • Više mrtvih u napadu u Danskoj, napadač ima 22 godine
  • U novom broju donosimo
  • Sjeverni tok 1 se zatvara na 10 dana
  • Prva zajednička Konvencija oporbenih stranaka: Očekujemo pobjedu Bećirovića i promjene
  • Čović kaže da će Krišto relaksirati odnose s Bošnjacima
  AROMATIČNA NANA I NJENE ČUDESNE MOĆI

Nigdje na putovanje i godišnji odmor bez “putne apoteke” Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa