NICANJE ZUBA STRES ZA BEBE I RODITELJE: EVO KAKO OLAKŠATI MUKE MALIŠANIMA

Nicanje zuba je stresno za bebe, ali i za njihove roditelje, jer uglavnom ne znaju kako da pomognu malim bićima da se izbore sa nesnosnim bolovima. Bebice su uznemirene, plaču, imaju povišenu temperaturu, dijareju i nesanicu, a sve to sa njima burno preživljavaju i mame i tate.

Velikih mudrosti nema, ali stručnjaci uglavnom preporučuju da bebama nježno masirate bolne desni. Trebalo bi da im olakša i specijalna glodalica sa vodom koja se čuva u frižideru. Čajevi ili homeopatski preparati su stvar izbora i (ne)prihvatanja alternativnih savjeta, a mnogi sve nade polažu u ogrlice od ćilibara.

nicanje zuba stres za bebe i roditelje: evo kako olakšati muke mališanima
NICANJE ZUBA STRES ZA BEBE I RODITELJE: EVO KAKO OLAKŠATI MUKE MALIŠANIMA

Ono što sigurno može da olakša ove muke jeste nježan zagrljaj majke, koji je često najljekovitiji, jer umiri bebu, pa ona bar privremeno zaboravi na bol.

Inače, ako kao roditelj još niste prošli kroz ovu fazu, trebalo bi da znate da prvi zubići obično počinju da rastu između petog i šestog mjeseca života. Retijko se događa, ali nije i nemoguće da se prvi zub pojavi tek poslije 18. mjeseca. Najprije se pojavljuju prednji, a kutnjaci izlaze tri do šest mjeseci kasnije. Ono što mnoge roditelje buni je to što desni mogu da otiču i bole i dva mjeseca pre samog nicanja zuba, pa je beba nervozna i ne može da zaspi.

Ali nemojte da pomješate ovo stanje sa upalom uha, koja je vrlo česta za bebice, i praćena je sličnim simptomima – odbijanjem hrane i suzama. Razliku ćete prepoznati po tome što će se kod problema sa uhom bol samo pogoršati, dok će u drugom slučaju s vremena na vrijeme da umine.

hayat.ba

drugi upravo čitaju