Kamenac u vašem kuhalu za vodu je uglavnom bezopasan, ali može uzrokovati neprijatan ukus toplih napitaka.
Obično ga se možete riješiti uz pomoć sirćeta, ali ukoliko ne volite njegov jak miris, postoje dvije alternative.
Kamenac nastaje zbog isparavanja tvrde vode koja za sobom ostavlja minerale kao što su kalcijumov i magnezijumov karbonat. Iako ne šteti ljudima, može oštetiti grejače kuhala i da skrati njegov vijek.
Većina ljudi koristi jake hemikalije za uklanjanje kamenca s kuhala za vodu, ali one su skupe i teško ih je isprati. Druga uobičajena metoda čišćenja za uklanjanje kamenca iz kuhala za vodu je korištenje sirćeta i sode bikarbone.
Iako je ova prirodna metoda prilično učinkovita, može ostaviti neprijatan miris i često je potrebno puno ispiranja da bi se potpuno uklonio.
Imajući to na umu, osnivač kompanije Ministry of Cleaning i stručnjak za čišćenje Manish Jain otkrio je kako ukloniti kamenac iz kuhala za vodu još jednom prirodnom metodom, a to je riža.
Sve što vam treba je kašika riže i malo vode za uklanjanje tvrdokornih naslaga kamenca. Riža je abrazivna i trebalo bi nježno da očisti kamenac bez oštećenja kuhala za vodu.
“Pomiješajte kašiku riže i vode u kuhalu, protresite i isperite. Vidjećete da je riža očistio kamenac zahvaljujući svojoj gruboj teksturi. To znači da ne morate kupovati skupa i jaka hemijska sredstva za čišćenje i ne morate se brinuti da ćete oštetiti unutrašnjost svog kuhala za vodu ili udisati opasne pare”, naveo je.
Nakon toga, temeljno isperite kuhalo kako biste izbjegli da ostaci utiču na ukus vašeg toplog napitka.
Međutim, budući da je riža pogodna za čišćenje dna, za druge dijelove kuhala možete koristiti limunsku kiselinu (limuntus).
U kuhalu prokuhajte vodu, pa odmah dodajte kašiku limuntusa i ostavite da djeluje nekoliko minuta.
Nakon toga temeljno isperite kuhalo, prenosi Superžena.
Objava Ni sirće, ni soda bikarbona: Očistite kamenac iz kuhala za vodu uz ovu namirnicu pojavila se prvi puta na PressMedia.
pressmediabih.com