8 C
Sarajevo
Pet, 03, 23

NI RIJEČI O NATO PUTU! OBJAVLJEN SPORAZUM OSMORKE, HDZ-A I SNSD-A: DOGOVORENA IZBORNA REFORMA I ZA PREDSJEDNIŠTVO

Novoizabrani predsjednik RS-a Milorad Dodik objavio je na svom Twitter profilu detalje sporazuma koji se sastoji od šest stavki

Evropske integracije, Brzo usvajanje budžeta, Mjere i aktivnosti za ekonomski rast i razvoj te uspotavljanje mehanizma za brzu prohodnost i odobrenje investicionih projekata, Izborno zakonodavstvo i demokratizacija izbornog procesa, Reforma pravosuđa i Reforma sigurnosno-obavještajnog sistema.

Što se tiče Evropskih integracija, potpisnici izražavaju opredjeljenje za punopravno članstvo BiH u EU. Oni su se sporazumom obavezali sda će preduzimati zakonodavne, reformske i druge potrebne aktivnosti u cilju ispunjavanja uslova za pridruživanje Uniji, “poštujući pritom ustavnu strukturu i nadležnosti BiH, entiteta te konstitutivnost naroda i ustavne mehanizme odlučivanja i njihove zaštite”.

Brzo usvajanje budžeta je jedna od stavki na kojoj su potpisnici insistirali i u prethodnom periodu, a posebno Dragan Čović, koji je to u javnosti stavljao kao važan fokus nove vlasti.

Mjere i aktivnosti za ekonomski rast i razvoj te uspotavljanje mehanizma za brzu prohodnost i odobrenje investicionih projekata je najobimniji dio, te se sastoji se od čak šest tačaka.

U prvoj tački se potpisnici obavezuju da će izbjegavati politizaciju pitanja investicijskih projekata, te da će omogućiti brzu prohodnost i odobravanje investicija kroz državne institucije. Zatim stoji kako su saglasni za provođenje zajedničkih ekonomskih mjera s ciljem ublažavanja krize u BiH i osiguranja podrške privredi.

  • Stranke iz ovog sporazuma obavezuju se na transparentno informisanje o investicijama – stoji u trećoj tački trećeg dijela sporazuma.

Ohrabreni su i zajednički investicioni projekti oba entiteta i države, a iskazano je opredjeljenje za zaštitu domaćih proizvođača i izvoznika kroz efikasan rad institucija, olakšanje graničnih procedura i infrastrukturno kapacitiranje.

Jedan dio sporazuma odnosi se na Izborno zakonodavstvo i demokratizacija izbornog procesa. Potpisnici sporazuma dogovorili su se da hitno provedu, a najkasnije u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima, ograničene promjene Ustava BiH i usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u skladu s odlukom ustavnog suda i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

  • Ova mjera uključuje reformu koja će štititi kolektivna prava i individualna prava saglasno Ustavu BiH i odluci Ustavnog suda BiH, te u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i domovi naroda).

Također dogovoreno je uspostavljanje pune ustavnosti i integriteta izbornog procesa.

U petoj tački sporazuma dogovorena je reforma pravosuđa.

  • Potpisnici ovog sporazuma opredijeljeni su izvršiti cjelovitu reformu pravosuđa, vodeći se ustavnim nadležnostima BiH, entiteta i kantona, preporukama Evropske komisije, evropskim standardnima, dosadašnjim iskustvima i dobrim evropskim praksama, čvrsto opredijeljeni za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – navodi se.

Posljednja tačka sporazuma odnosi se na reformu bezbjednosno-obavještajnog sistema.

  • Potpisnici ovog sporazuma opredijeljeni su izvršiti reformu bezbjednono.obavještajnog sistema u cilju njegove potpune depolitizacije i profesionalizacije, kako bi se u cjelosti onemogućila zlupotreba tog sistema u političke ili neke druge svrhe – stoji u tekstu danas potpisanog sporazuma između stranaka Osmorke. HDZ-a i SNSD-a.
NI RIJEČI O NATO PUTU! OBJAVLJEN SPORAZUM OSMORKE, HDZ-A I SNSD-A: DOGOVORENA IZBORNA REFORMA I ZA PREDSJEDNIŠTVO
NI RIJEČI O NATO PUTU! OBJAVLJEN SPORAZUM OSMORKE, HDZ-A I SNSD-A: DOGOVORENA IZBORNA REFORMA I ZA PREDSJEDNIŠTVO
NI RIJEČI O NATO PUTU! OBJAVLJEN SPORAZUM OSMORKE, HDZ-A I SNSD-A: DOGOVORENA IZBORNA REFORMA I ZA PREDSJEDNIŠTVO
NI RIJEČI O NATO PUTU! OBJAVLJEN SPORAZUM OSMORKE, HDZ-A I SNSD-A: DOGOVORENA IZBORNA REFORMA I ZA PREDSJEDNIŠTVO

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa