Ni Bugari ne slušaju Scholza, veto ostaje

SARAJEVO; (Patria) – Njemački kancelar Olaf Scholz zatražio je od bugarskog rukovodstva da uklone veto na početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom, ali nije uspio da okonča višegodišnji spor dvije susjedne države.

Iako je Scholz poslije razgovora sa premijerom Bugarske Kirilom Petkovim rekao da vidi „mogućnost za napredak“, to jučer prilikom njegove posjete nije bilo uočljivo, ali je njemački kancelar uradio sve što je mogao, prenosi Politico.

Ovakve stvari ne mogu da se naređuju, neophodno je da se razriješe u saradnji, rekao je Scholz i dodao da očekuje da se narednih dana nastave razgovori, jer je došlo do „nove dinamike“.

Cilj njemačke vlade je da se problemi između Bugarske i Sjeverne Makedonije razriješe do sastanka Evropskog vijeća, koji je zakazan za 23. i 24. juni.

Premijer Sjeverne Makedonije: Sofija nas drži kao taoca

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski ocijenio je u Skoplju da Bugarska kao “taoca” drži “san njegove zemlje o prijemu Evropskoj uniji (EU)”.

“Jedna država članica EU drži kao taoce dvije zemlje kandidata – Sjevernu Makedoniju i Albaniju, na njihovom putu ka evropskim integracijama”, rekao je, aludirajući na Bugarsku, Kovačevski novinarima poslIJe sastanka s njemačkim kancelarom.

Bugarska vlada visi o koncu nakon što je jedan od četiri koaliciona partnera povukao svoju četvoricu ministara, uz obrazloženje da Petkov želi da ukloni veto, pa je bilo očekivano da on jučer Scholzu kaže da ostaje pri uslovima koji su postavljeni Sjevernoj Makedoniji.

Bugarska i Sjeverna Makedonija se godinama spore oko historije, jezika i identiteta, zbog čega je Sofija blokirala evropski put Skoplja, dok ne ispuni ono što susjed od nje zahtijeva.

Scholz je u subotu ujutru prilikom posjete Skoplju pohvalio Sjevernu Makedoniju za sve što je uradila u proteklih nekoliko godina, a pogotovo za rješenje spora sa Grčkom.

Njemačka je ozbiljna kada govori o evropskim integracijama čitavog regiona, a to se posebno odnosi na Sjevernu Makedoniju koja je ispunila sve uslove za formalni početak pregovora sa Evropskom unijom, rekao je Scholz.

nap.ba

drugi upravo čitaju