Neviđena pljačka u Industriji nafte ujedinila saborsku opoziciju

neviđena pljačka u industriji nafte ujedinila saborsku opoziciju

Neviđena megapljačka u Industriji nafte Ina od najmanje milijardu kuna ujedinila je oporbu u Hrvatskom saboru. Ovo je također dosad neviđeno. Takvo nešto u Saboru, kako se tvrdi, još se nije dogodilo. Svi saborski oporbeni klubovi postigli su dogovor da se sastanu i održe zajedničku sjednicu o temi ogromne pljačke u Ini. Parlamentarna oporba je ranije zatražila izvanrednu sjednicu Sabora zbog krađe u Ini. Ali, taj zahtjev je odbijen.

Dalja djelovanja

Direktor trgovine plinom u Ini Škugor je prvookrivljeni u slučaju pljačke Ine zbog koje je uhićeno pet osoba

—Oporba će sjednicu ipak održati. “Dogovorili smo da ćemo u utorak (6. 9) u 9.30 sati u Hrvatskom saboru održati zajedničku sjednicu klubova zastupnika na kojoj ćemo raspravljati i utvrditi daljnje djelovanje nas kao ujedinjene opozicije”, potvrdili su iz Kluba zastupnika socijaldemokrata, najvećeg oporbenog kluba u hrvatskom parlamentu. Sjednica će biti javna. Redovna sjednica Sabora počinje 15. ovog mjeseca. U Saboru sjedi 151 zastupnik, od kojih vladajuća većina predvođena HDZ-om trenutno ima 76 ruku. Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković o najavi kaže: “To je jedna oportunistička pozicija različitih politički stranaka ideološki nespojivih koje sve vrijeme jedino što ih spaja je ta mržnja prema HDZ-u.” Iz oporbe uzvraćaju: “Ne mrzimo HDZ, ali HDZ mrzi Hrvatsku.”

Iz HDZ-a su nogirali uhićenog Damira Škugora, koji je u članstvu HDZ-a bio od 2006. Direktor trgovine plinom u Ini Škugor je prvookrivljeni u slučaju pljačke Ine zbog koje je uhićeno pet osoba. Pljačka je realizirana kroz malverzacije u trgovini s plinom iz hrvatskih bušotina. Cijela operacija odvijala se preko državne Plinare istočne Slavonije koja je Inin plin prodavala tvrtki OSM Upravljanje suvlasnika Josipa Šurjaka i Gorana Husića, a ovi ga preprodavali dalje. Šefica plinare Marija Ratkić je također izbačena iz HDZ-a, kako se navodi, nakon dugogodišnjeg članstva. Ona bi danas trebala biti puštena iz istražnog zatvora u kojem je zapela zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. S obzirom na to da je dala ostavku na funkciju, rasplet krađe koju Hrvatska dosad nikad nije vidjela čekat će na slobodi. Također iza rešetaka Goran Husić smijenjen je sa šefovske pozicije OMS-a kako bi što prije imao uvjete za puštanje iz zatvora. Rasplet na slobodi već čeka otac Ininog direktora, šibenski penzioner Dane Škugor, na čijem je računu otkriveno pola milijarde opljačkanih kuna. Poznat i kao zlatni deda, pušten je iz zatvora prošlog tjedna nakon što su svjedoci iskoristili mogućnost nesvjedočenja, a to su njegova žena i snaha. Sada već bivši dugogodišnji predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, za kojeg se otkrilo da mu je vjenčani kum glavni tajnik HDZ-a, iz istražnog zatvora poslao je ostavku. Iz Komore mu je do daljnjeg oduzeto pravo na bavljenje odvjetništvom. Odvjetnici smatraju da je uhićenjem Šurjaka pala teška ljaga na odvjetničku profesiju u Hrvatskoj. Očekuju da će biti još optuženika. Ogroman požar, neviđeno, nemoguće, nestvarni novci, ne mogu vjerovati, komentirao je u međuvremenu pljačku u Ini predsjednik Republike Zoran Milanović. Rekao je da je nepotrebno sazivati izvanrednu sjednicu Sabora jer Sabor uskoro kreće s radom.

Mirno okupljanje

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su da je građanska inicijativa Slobodni ZAjedno prijavila održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda za 10. 9. 2022. na Trgu žrtava fašizma ispred središnjice HDZ-a u Zagrebu sukladno Zakonu o javnom okupljanju. Slobodni ZAjedno žele dati otkaz aktualnoj hrvatskoj Vladi i premijeru. Poziv na prosvjed zaključuju s “Dajemo vam otkaz”. Dolazak u Zagreb najavljuje Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Okuplja pripadnike 9 elitnih gardijskih postrojbi Hrvatske vojske i ima oko 75.000 članova.

www.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju