NEUSPJEŠAN EKSPERIMENT Kulenović za Patriju: BiH mora izaći iz sadašnjeg dogmatskog zagrljaja SAD!

(Patria) – Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu u petak će sa početkom u 14 sati biti održan miran protest građana zbog mogućeg novog korištenja bonskih ovlasti kojima bi Christian Schmidt nametnuo izmjene Ustava FBiH i na taj način dodatno zacementirao u vlasti HDZ BiH Dragana Čovića.

"Stop političkom nasilju, zaustavimo dalju razgradnju države i cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora. Nije više 5 do 12, ovo je sad 12 i 5", poručili su organizatori protesta – Udruženje ReSTART BiH i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Naučili smo gorku lekciju

Na skupu sa kojeg će prisutni potvrditi da su za građanski koncept uređenja bosanskohercegovačkog društva, između ostalih, obratit će se Azra Zornić, Adil Kulenović, Miro Lazović, Suad Đozić, Mujo Aganović i Bakira Hasečić.

– U početku smo svi imali očekivanja da će neki novi visoki predstavnik biti bolji od onog prethodnog, da će u većoj mjeri i znatno bolje razumjeti Bosnu i Hercegovinu, i konačno otvoriti joj demokratske i evropske perspektive.

Tome smo se nadali i kada je dolazio gospodin Christian Schmidt, imajući u vidu da dolazi iz jedne razvijene demokratske zemlje. Nažalost, 2. oktobra prošle godine naučili smo jednu gorku lekciju – kaže za Novinsku agenciju Patria jedan od organizatora protesta, inače predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović.

neuspješan eksperiment kulenović za patriju: bih mora izaći iz sadašnjeg dogmatskog zagrljaja sad!

Kulenović: Odmakli smo se od Muje iz vica (Foto: Patria)

Svjestan je naš sagovornik da je i Krug 99 zakasnio s reakcijom na odluke visokog predstavnika 2. oktobra, koje su, kako kaže sam Kulenović, Bosnu i Hercegovinu uvele u najtežu poslijeratnu krizu, naročito u pogledu perspektive njenog razvoja kao demokratske države.

– Tada smo naučili lekciju da treba na vrijeme reagovati i pokušati građanskim glasom ukazati na sve ono što smatramo neprimjerenim ili da nije onakvo kako se to očekuje da čine izaslanici internacionalne zajednice – navodi Kulenović.

Rukovođeni tim gorkim iskustvom i svojevrsnim nepravodobnim reagovanjem, u Krugu 99 odlučili su prihvatiti inicijativu građana okupljenih oko Udruženja ReSTART BiH i pristupiti ad hoc reakciji u vidu protesta, zbog mogućih novih intervencija visokog predstavnika u Ustav FBiH.

– Međutim, to istovremeno ne znači da ne treba sagledavati stvari i u budućnosti, jer je za očekivati, ukoliko se nastavi taj trend, da ćemo ulaziti u sve teži stadij krize u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu, tek treba pripremiti ozbiljne, sistematske i organizovane demonstracije protiv blokiranja otvaranja demokratskih i modernih evropskih perspektiva kojima Bosna i Hercegovina teži preko stotinu godina, i nikako da to ostvari, usljed ovih hegemonizama koji su joj stalna smetnja i istovremeno rade, ne samo u sopstvenom, već i u interesu onih sila koje stoje iza njih – govori Kulenović.

Očekuje da će ad hoc reakcija na naznačene moguće odluke visokog predstavnika dati rezultat barem u smislu ranog upozorenja. Kulenović poručuje da nije došao trenutak unutrašnjih podjela između snaga koje su opredijeljene za napredak države Bosne i Hercegovine, bez obzira radilo se o lijevom ili desnom frontu, već da treba doći do stvaranja jednog političkog savezništva na 2-3 najvažnija pitanja.

– U tom kontekstu, i kad je riječ o nagoviještenim budućim puno masovnijim i značajnijim manifestacijama narodne, bolje rečeno građanske volje, želim da posebno naglasim da nije važno koje je boje mačka, važno je da lovi miševe.

Krupna pitanja opstanka države

Prema tome, neće nas zanimati ni da li neko nosi stranačku ili nestranačku zastavu, niti kojeg je etničkog, religijskog, seksualnog ili bilo kojeg drugog ličnog identiteta – ukoliko se identificira sa krupnim pitanjima opstanka i slobodnog razvoja naše države – dobrodošao je – naglašava Kulenović.

Mišljenja je da se samo simbolički govori o Christianu Schmidtu, ali da zapravo i nije stvar u njemu kao pojedincu, već u njegovoj funkciji i onima koji determinišu njegove postupke i ponašanje.

– Imamo mi teška vlastita iskustva iz rata, kada smo olako povjerovali u najbolje namjere različitih koncepata koji su nam stizali iz Londona, SAD-a, Pariza ili sa neke druge destinacije. Ta naša ratna naivnost je brzo naučena lekcija i pretvorila se u ozbiljan i odgovoran politički oprez, u smislu da sve ono što se nudi ne znači istovremeno i da je za boljitak Bosne i Hercegovine – potcrtava Kulenović.

Naučili smo, nastavlja naš sagovornik, da politika nije samo ono što se verbalno, deklaracijama, proglasima i proklamacijama iskazuje, već ono što se faktički čini.

– Dok se istovremeno Bosna i Hercegovina primala u Ujedinjene nacije kao punopravna članica, mi smo bili žrtva toga da te iste Ujedinjene nacije nisu reagovale na zaustavljanje genocida, ne samo u Srebrenici, već i u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa čak ni onda kada je nametnut embargo strani koja je objektivno bila najslabija karika, odnosno najnenaoružanija i najnespremnija za bilo kakve ratne poduhvate.

Jer, ne zaboravimo da je iza ovih ratnih ciljeva stajala dugoročna strategija velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalizma. Kritike koje su danas upućene gospodinu Schmidtu više su zapravo usmjerene prema onim silnicama koje očito njemu daju vjetar u leđa.

Pokušaj da se etničkim inžinjeringom pravi stabilnost i mir pokazao se kao neuspješan eksperiment svugdje u svijetu, a konkretno kod nas sa teškim iskustvom, posebno u posljednjih 30 godina.

neuspješan eksperiment kulenović za patriju: bih mora izaći iz sadašnjeg dogmatskog zagrljaja sad!

Nije više 5 do 12, ovo je sad 12 i 5 (Foto: Facebook)

Ipak smo mi odmakli od onog Muje iz vica koji tupoglavo čeka i smije se samom sebi. Pokušavamo da razumijemo stvari i damo svoj jasan stav i otpor, bez obzira na to da li opasnost dolazila iz našeg susjedstva, iz naše zemlje ili, pak, od onih koji su nam u značajnim historijskim trenucima znali biti prijatelji.

Moramo biti svjesni da ti isti prijatelji nisu stalni prijatelji, nego se moraju dokazivati i u novim historijskim okolnostima kojima će to prijateljstvo potvrditi i na praktičan način – rekao je Kulenović.

Osvrnuo se i na naznake da bi nakon eventualnog aprilskog korištenja bonskih ovlasti OHR mogao otići iz Bosne i Hercegovine.

– Kad je riječ o odlasku OHR-a iz BiH, naravno sve je moguće da se desi ukoliko se želi Bosna i Hercegovina ostaviti kao predziđe nedemokratskog svijeta prepunog konflikata i nezavršenog političkog uređenja.

Prema Ustavu BiH, jedino visoki predstavnik ima pravo u vanrednim okolnostima nametnuti mjere i rješenja. Ne postoji nijedna državna institucija koja to u ovom trenutku može, ne samo u kontekstu političkih volja – za koje možemo pretpostaviti kakve bi bile, nego i u kontekstu institucije koja ima pravo djelovati u takvim okolnostima.

Bosna i Hercegovina mora izaći iz sadašnjeg dogmatskog zagrljaja SAD-a u smislu blokiranja perspektiva za promjene Dejtonskog sporazuma u pravcu onoga što jesu realne građanske perspektive i što u konačnici jeste ono što donosi trajni mir u Bosni i Hercegovini – zaključio je Kulenović.

(D. Kovač)

nap.ba

drugi upravo čitaju