8.8 C
Sarajevo
Sri, 10, 22

NEUE ZURCHE ZEITUNG Putinovi piromani Dodik i Čović žele ratni požar u BiH i na Balkanu

SARAJEVO, (Patria) – Vladimiru Putinu u interesu je novo ratno/krizno žarište u Evropi, kako bi se pažnja Zapada okrenula s Ukrajine. 

On svim silama radi na tome i na Balkanu ima više saveznika, upozorava Adelheid Wolfl u tekstu za Neue Zurche Zeitung. 

Ona u ovom utjecajnom švicarskom listu piše o aktivnostima saveznika ruskog predsjednika na Balkanu – od Viktora Orbana i Rumena Radeva, premijera Mađarske i predsjednika Rumunije, do Aleksandra Vučića i Zorana Milanovića – predsjednika Srbije i Hrvatske. 

Ključni piroman na zapadnom Balkanu za Wolfl je Milorad Dodik. 

On uživa neograničenu rusku podršku, često se sastaje s Sergejem Lavrovim i Vladimirom Putinom i radi sve što može na komadanju Bosne i Hercegovine. 

Kao dokaz ruske podrške Wolfl navodi da je ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov uvijek uz njega, a tu su (često) i ozloglašeni propadnici ruske paravojne plaćeničke formacije Wagner. 

Oni su, prenosi Wolfl u tekstu za NZZ, obučavali policajce entiteta Rs, a neki njeni izvori tvrde da su i sada u Banjoj Luci. 

"Strah od rata se proširio Bosnom i Hercegovinom, sukob između Kosovara i Srba ponovo ključa, reformska vlada u Bugarskoj je pala, dijelom i zato što je podržala čvrst kurs EU protiv Rusije. No, BiH se, s izborima u oktobru, pojavljuje kao posebno ranjivo mjesto na ovoj mapi rizika.

Politički posmatrači i vojni stratezi strahuju da će Dodik proglasiti nezavisnost Rs i da bi Putin mogao priznati RS kao zasebnu državu, slično Luganskoj i Donjeckoj oblasti Ukrajine, te potpisati s Dodikom pakt o vojnoj pomoći. 

Na taj način Kremlj bi mogao stvoriti problematičnu tačku u Evropi koja bi okupirala EU i NATO i odvratila ih od Ukrajine. 

Ukratko, Rusija želi požar na Balkanu, a za Dodika se kaže da je piroman", piše Wolfl.

  Koester: Ono što Schmidt planira nametnuti je protiv demokratskih principa EU

Ona citira bosanskohercegovačkog stručnjaka za sigurnost Ismeta Fatiha Čančara sa Odbrambenog fakulteta NATO-a u Rimu koji upozorava da se Dodikove aktivnosti moraju shvatiti ozbiljno.

Čančar snažno zagovara ubrzano članstvo BiH u NATO. 

"Greška koju je NATO napravio sa Ukrajinom kada je godinama obećavao članstvo, ali nije poduzeo korake da to učini, ne bi se trebala ponoviti", prenosi novinarka njegove riječi.

Wolfl skreće i pažnju na planiranu izgradnju velikog vojnog aerodroma kod Trebinja, nedaleko od granice s Hrvatskom i grada Dubrovnika

Na dugoj pisti trebinjskog aerodroma mogli bi slijetati i veliki ruski vojni avioni.

"S obzirom na ruski uticaj u Srbiji i Rs, to bi de facto gurnulo proboj Rusije ka moru", objašnjava Čančar.

"Rusija raspiruje vatru secesionizma, a prokremljanski Srbi i Hrvati žele uništiti BiH proglašenjem vlastitih nezavisnih država", piše dalje Wolfl. 

Ona ističe da Dodik ima čvrst savez sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH koji "neprestano prijeti "institucionalnim i teritorijalnim preuređenjem" države – odnosno stvaranjem trećeg "hrvatskog" dijela države, a time i raspadom zemlje", prenosi politički.ba

Kao i Dodika, Čovića podržava Moskva.

Njegov HDZ glasao je proteklog proljeća protiv pridruživanja BiH sankcijama EU nametnitim  Kremlju zbog agresije na Ukrajinu. 

Čoviću pomaže hrvatski predsjednik Milanović.

"Zoki" – kako je Milanović poznat – ne samo da se ističe kao zagovornik Putina u EU ("Rusija je neuništiva"), već se sve više miješa u bosansku unutrašnju politiku. Za Bosnu i Hercegovinu građanska država je "daleki san" i prvo se moraju unaprijediti prava Hrvata, kazao je. 'Prvo sapun, pa parfem'", citira Wolfl u tekstu za NZZ predsjednika Hrvatske.

nap.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa