8.8 C
Sarajevo
Sri, 10, 22

NEDOSTUPAN JE POLICIJI: ČOVJEKU KOJI JE UPUCAO MASOVNOG UBICU NA CETINJU VEĆ SUDILI ZA UBISTVO

Iz Uprave policije ranije su saopćili da se i dalje utvrđuje da li je Borilović preminuo od hica koji su ispalili policijski službenici ili projektila koji je naknadno ispalio građanin čiji su inicijali N.K.

– Preduzimaju se određene mjere i radnje da bi se obezbijedilo prisustvo N.K. u čitavom postupku – rekao je Bošković za Televiziju Crne Gore.

Bošković je naveo da su u toku mjere i radnje na utvrđivanju motiva zločina na Cetinju.

– Preliminarno možemo da saopćimo da je lice V.B. posljednjih dana pokazivalo određene promjene u ponašanju i u tom smislu je uz pomoć prijatelja za jučer bio zakazan ljekarski pregled – naveo je Bošković.

On je naveo da je obudukcija završena.

– U ovom trenutku ne mogu, bez odobrenja Višeg državnog tužilaštva, da iznosim više detalja – dodao je Bošković.

Nalaz obdukcije će, kako je rekao, biti dostavljen tužilaštvu.

– Na tijelu izvršioca ima više povreda od vatrenog oružja – naveo je Bošković.

On je rekao da je, nakon razmjene vatre sa policijom, prema V.B. više projektila ispalio N.K.

– Ali, za sada mi ne možemo iznositi detalje da li je smrt nastupila od posljedica ranjavanja od strane policije ili tog građanina – rekao je Bošković.

On je dodao da je, prema trenutnim informacijama, četiri ili pet policajaca upotrijebilo vatreno oružje na Cetinju.

NEDOSTUPAN JE POLICIJI: ČOVJEKU KOJI JE UPUCAO MASOVNOG UBICU NA CETINJU VEĆ SUDILI ZA UBISTVO

Nenad Kaluđerović, za kojeg se vjeruje da je jučer popodne ispalio smrtonosni metak u cetinjskog masovnog ubicu Vuka Borilovića i zaustavio ga na stazi smrti, ima bogatu i bizarnu biografiju, čiji najzanimljiviji detalji sežu do 2006. godine i još jednog zločina koji je te godine uzdrmao Cetinje, piše srbijanski Blic.

  Zagrebačka firma sa kojom je Cikotić potpisivao ugovore o prodaji oružja sada zapljenjuje

Blic podsjeća da je te 2006. godine 13. avgusta – skoro 16 godina od dana krvavog pira Borilovića – oko 22 sata u Bajovoj ulici na Cetinju, ispred ugostiteljskog objekta Ambasador, likvidiran Željko Jovanović. Kako je tada saopćila policija, za likvidaciju je bio osumnjičen Nenad Kaluđerović, za kojim je bila raspisana potjernica.

Isti Nenad Kaluđerović prekjučer je ponovno dospio u žižu javnosti. Kaluđerović je, prema pisanju crnogorskog portala Standard, pobjegao poslije likvidacije Borilovića te policija pregovara s njim da se preda.

Policija je saopćila da je Borilovića pogodio i njihov metak, ali da ne znaju koji je bio smrtonosan. Tek će nalaz obdukcije pokazati ko je ispalio smrtonosni hitac u Borilovića.

Kaluđerović i jedna od žrtava Borilovića, Mitar Mitrović, bili su vjenčani kumovi. A Mitrović je bio vjenčani kum i Milošu Martinoviću, čiju je suprugu i dvoje djece Borilović prve ubio.

Kako su 2006. poslije ubistva Jovanovića pisali mediji, porodica ubijenog Željka Jovanovića je u pismima crnogorskim vlastima tvrdila da je Kaluđeroviću omogućeno da pobjegne nakon ubistva, da cetinjska policija uopće nije blokirala grad i da ga MUP praktički i ne traži.

Porodici Jovanović odgovorio je lično Filip Vujanović, tada predsjednik Crne Gore, koji ih je u junu 2008. godine obavijestio da je za Nenadom Kaluđerovićem raspisana lokalna, nacionalna i međunarodna potjernica preko Interpola Podgorice te da operativni podaci policije ukazuju da je on jedno vrijeme boravio u BiH, a da se sada nalazi u Rusiji.

Nakon dvije godine bijega Kaluđerović se predao, pisao je crnogorski Monitor. Na suđenju je izjavio da nije kriv i da nije likvidirao Jovanovića. Rekao je da je pobjegao jer je ranije bio u pritvoru nedužan pa nije htio da se to ponovi.

  POKRENUTA ISTRAGA O SMRTI NOVINARA VLADIMIRA MATIJANIĆA: NJEGOVA SUPRUGA PODIJELILA JEZIVU ISPOVIJEST

2010. godine Kaluđerović je osuđen na 10 godina zatvora zbog likvidacije Jovanovića. Sedam mjeseci kasnije je oslobođen na ponovnom suđenju.

Majka ubijenog ubila se dva dana poslije.

Nakon toga 10-ak godina Kaluđerovića se nije spominjalo u medijima, sve do septembra prošle godine kada je uhapšen pod sumnjom da je počinio krivično djelo terorizma jer je bio dio grupe koja je pokušala spriječiti ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa