Nedim Sladić uoči oluje koja stiže u Bosnu: “Ponovit ću…”


Nevrijeme koje je danas, 28. kolovoza, pogodilo Sloveniju, a stiglo je i do Hrvatske, približava se i Bosni i Hercegovini.

Sa zapada postupno stiže naoblaka vezana uz genovsku ciklonu.

Nedim Sladić, ugledni bosanskohercegovački meteorolog, pojasnio je danas javnosti na društvenim mrežama kako dolazi do ekstremnih vremenskih pojava, kakve sve češće viđamo na našim prostorima..

Sladićevo obrazloženje prenosimo u cijelosti:

Ponovit ću opet. Više toplinske energije – više goriva za oluje. U zagrijani lonac ulijemo hladnu vodu – dobivamo snažno uzlazno strujanje i isparavanje/isparavanje zahvaljujući hlađenju zraka prema gore jer je uzlazno strujanje definirano turbulentnom razmjenom kinetičke energije.

Ovaj proces se događa zahvaljujući različitoj gustoći zraka (hladniji je teži i gušći, a topliji je lakši i rjeđi, a molekularna kinetička energija se brže kreće u toplijem zraku). Tako nastaju oluje.

Jednostavno,svaki 1°C više donosi 6 do 7 posto više vodene pare u atmosferu(Clausius-Clapeyron relacija). Ali možemo ga primijeniti i kroz analogije – tijelo se hladi da bi oslobodilo višak topline znojenjem. Znoj = isparavanje. Planet ima prosječnu temperaturu, na globalnoj razini, oko ugodnih 15 °C. Baš kao što je ljudsko tijelo prilagođeno na 36,5 °C. Možda 15,4 °C neće puno uznemiriti planet, baš kao ni 36,9 °C ljudsko tijelo, ali 16 °C će ga dovesti u neravnotežu s kojom će se boriti da izbaci problem iz organizma.

Baš kao što smo kod te neugodne tjelesne temperature od 37,5 °C skloni upali pluća.Više topline, tijelo oslobađa više znoja za borbu s protivnikom. Baš kao i planet – bogatiji je vodenom paromjer topli zrak nosi više taložne vode. Upala ima svoje simptome. Baš kao planeta Zemlja. U jednom dijelu su suše, hladnoće i vrućine, u drugom su oluje i poplave.”


pressmediabih.com

drugi upravo čitaju