NE BACAJTE LJUSKE OD BIJELOG LUKA, NEVJEROVATNO SU KORISNE  

ne bacajte ljuske od bijelog luka, nevjerovatno su korisne  

Ljuska bijelog luka obiluje fenilpropanoidima koji su puni antioksidansa. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. Bogata je i specifičnim flavonolima koji snižavaju krvni pritisak i sprječavaju taloženja na arterijama. Sadrži i puno vlakana. Svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, probavne probleme i snižavanje holesterola, te nekih tipova karcinoma.

Prilikom korišćenja ljuske bijelog luka pazite da ona bude organska, jer ćete u protivnom unositi pesticide u ishranu.

Ljuske su dobre, ni manje ni više, nego za supu. Jednostavno je dodajte svim sastojcima za supu i skuhajte. Izvadite je tokom cijeđenja supe. Ako se bojite prejakog ukusa, dodajte samo kašičicu do dvije ljuski, ljuski, a ako volite jak ukus belog luka možete staviti i cijelu šaku.

Supu možete da skuhate i samo od ljuski bijelog luka. Gotova je već za 10-15 minuta nakon što voda počne da vri. Tečnost koju ovako dobijete možete iskoristiti i za kuhanje pirinča ili dodatak raznim sosevima, a možete je odmah pojesti kao supu, uz dodatak rezanaca ili knedli po želji.

ne bacajte ljuske od bijelog luka, nevjerovatno su korisne  
NE BACAJTE LJUSKE OD BIJELOG LUKA, NEVJEROVATNO SU KORISNE  

Svoje ljuske od bijelog luka nakon što ga očistite zato nemojte baciti, već ih stavite u kesu i iskoristite. Bacite samo one komade koji su prljavi.

Još nekoliko ideja za korišćenje ljuski od bijelog luka

Stavite ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše, pasulj, povrćne i mesne čorbe i supe.

Ljuska češnjaka puna je fenilpropanoida koji su krcati antioksidansima i zato ju je dobro jesti. Dodajte cijele čenove tokom kuhanja i pojedite ih, sugerišu stručnjaci. Možete ih peći s krompirima i mesom ili dodati u variva poput pasulja.

Za čaj – stavite ljuske bijelog luka u kuglicu i uronite u kipuću vodu. Ostavite par minuta.

Ispecite bijeli luk u ljusci i dodajte jelima. Cijele glavice bijelog luka, nakon što ste skinuli prve prljave slojeve ljuske, umotajte u alu-foliju i pecite u pećnici 40-ak minuta na 180 stepeni. Tako ispečenog možete ga čuvati u frižideru do sedam dana ili u zamrzivaču do šest sedmica.

NE BACAJTE LJUSKE OD BIJELOG LUKA, NEVJEROVATNO SU KORISNE   first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju