Naučnici su otkrili koja bi aktivnost mogla biti najbolji lijek za depresiju

Trčanje bi moglo biti jednako učinkovito u liječenju depresije kao i lijekovi, pokazala je revolucionarna studija koja bi mogla radikalno promijeniti način na koji se liječe oboljeli od depresije. Istraživači su otkrili da trčanje ima više koristi za fizičko zdravlje pojedinca nego antidepresivi, koji su s vremenom imali blago negativan učinak.

Independent izvještava da je studija usporedila učinke antidepresiva i trčanja na anksioznost, depresiju i cjelokupno zdravlje više od 140 pacijenata. Iako obje stvari imaju dobrobiti, 16-sedmični režim trčanja poboljšao je fizičko zdravlje pacijenata, dok su antidepresivi doveli do nešto lošijeg fizičkog stanja. Ipak, većini učesnika bilo je lakše uzimati lijekove nego dosljedno slijediti fitness režim.

Pacijentima je data mogućnost da 16 sedmica uzimaju antidepresive ili da 16 sedmica sudjeluju u grupnoj terapiji trčanjem. Njih 45 odabralo je lijekove, a 96 trčanje dva do tri puta sedmično po 45 minuta. Istraživači kažu da su članovi skupine koji su odabrali antidepresive bili malo depresivniji od članova skupine koji su se odlučili za trčanje.

Na kraju ispitivanja polovina učesnika u obje skupine pokazala je poboljšanje simptoma depresije i anksioznosti, ali skupina koja je trčala imala je i bolje rezultate u pokazateljima fizičkog zdravlja poput krvnog pritiska, rada srca i težine. S druge strane, skupina koja je uzimala antidepresive pokazala je blago pogoršanje ovih metaboličkih markera, navodi se u studiji.

“Antidepresivi općenito imaju lošiji učinak na tjelesnu težinu, varijabilnost otkucaja srca i krvni pritisak, dok je terapija trčanjem dovela do poboljšanih učinaka na opću kondiciju i otkucaje srca”, rekla je dr. Penninx.

Iako je utvrđeno da su antidepresivi sigurni i učinkoviti, djeluju na većinu ljudi, naučnici pozivaju na proširenje arsenala liječenja primjenom terapije vježbanjem, prenosi Index.hr.

(Žene.ba)

Naučnici su otkrili koja bi aktivnost mogla biti najbolji lijek za depresiju Žene.ba.

zene.ba

drugi upravo čitaju