13.8 C
Sarajevo
Ned, 08, 22

Naučnici pronašli misteriozne rupe na dnu mora: Savršeno su raspoređene, ali nije ih napravila ljudska ruka?

Istraživaći su otkrili misteriozne i savršeno raspoređene rupe otprilike 2.6 kilometara ispod površine Atlantskog oceana i ne znaju ko ih je napravio.

Neobične rupe uočila je ekipa National Oceanic And Atmospheric Administrationsa (NOAA-a), pomoću svoje podmornice dok su istraživali srednjeatlatski greben, regiju koja je vrlo malo istražena i ima najduži lanac planina na svijetu, podvodni svakako.

Rupe se pojavljuju na dnu, istog su oblika i savršeno su raspoređene, odnosno razmak između njih je jednak, a okružuje ih tanak sloj sedimenta. Ovo nije prvi put da su te rupe uočene, primijetila su ih dvojica pripadnika U.S. National Marine Fisheries Servicea još 2004. godine.

Ko pravi rupe?

“Ove rupe su ranije primijećene u ovoj regiji, ali njihovo porijeklo ostaje misterij. Izgledaju kao da ih je napravio čovjek, ali nije. Izgleda kao da je neko nešto iskapao na tom području”, napisali su istraživači NOAA-e na Facebooku.

-

Naučnici su 2004. godine ovaj fenomen objasnili tako da su pretpostavili da je riječ o nekom organizmu koji kopa po sedimentu i tako ostavlja rupe za sobom. Neki tvrde kako bi rupe mogle nastati uslijed ispuštanja plina, pa do toga da su te rupe ipak napravili ljudi u “lovu na blago”, prenosi 1klik.hr.

Istraživači će nastaviti s promatranjem dna do septembra ove godine i pokušat će mapirati sve što se događa pod vodom, pa možda nabasaju i na odgovor.

Naučnici pronašli misteriozne rupe na dnu mora: Savršeno su raspoređene, ali nije ih napravila ljudska ruka? Noob.ba.

www.noob.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://www.tnt.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa