31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

Naučnici došli do velikog otkrića o dinosauru koji je živio prije 68 miliona godina

Kost “veličanstvenog” dinosaura stara 68 miliona godina otkriva da je imao slomljeno zapešće, najvjerovatnije zbog trčanja ili skakanja preko neravnog terena u potrazi za hranom ili vodom.

Iako se čini da je ruski dinosaur poznat kao hadrosaur Amurosaurus riabinini preživio nesreću, rezultirajuće šepanje moglo je otežati bijeg od grabežljivaca, prema istraživačima s Queen’s University Belfast.

Tim stručnjaka, predvođen paleontologom dr. Filippom Bertozzom, analizirao je kost pronađenu u kamenolomu grada Blagovješčenska na dalekom istoku Rusije. Istražujući uzrok nekih zadebljanja, kažu da su otkrili neke impresivne rezultate.

“Nakon detaljnog pregleda slomljene kosti, otkrili smo da je to iz zapešća dinosaura poznatog kao hadrosaur Amurosaurus riabinini i da se nesreća najvjerovatnije dogodila kada je četveronožna životinja trčala ili skakala, vjerovatno dok je lutala zemljom u potrazi za hranom i vodom”, rekao je dr. Bertozzo.

Unatoč svemu što je bilo protiv njega dinosaur je preživio nesreću jer možemo vidjeti da je kost zapravo počela zacjeljivati – to sugerira da nije uginuo odmah.

PROČITAJ  A tamo nas je dočekao šok! Nikad im ovo nećemo oprostiti! – Haber.ba

Međutim, vjerovatno je da je povreda prisilila životinju da šepa na tri noge, što je utjecalo na njezine šanse da pobjegne od grabežljivaca.

Profesorica Eileen Murphy, zamjenica voditelja Škole za prirodni i izgrađeni okoliš u Queen’su, nadgledala je dr. Bertozza. Kostur Ihtiosaura Pronađen fosil deset metara dugačkog morskog grabežljivca koji je u prošlosti plivao Velikom Britanijom

-Click Here To Join Native Media

“Proučavanje drevnih bolesti i povreda kod životinja ili ljudi može pružiti ogromnu količinu informacija o životima pojedinaca u prošlosti. Ova studija nam je omogućila da saznamo više o iskustvu povrijeđene životinje u periodu prije smrti, služi nam da nas podsjeti da bi čak i veličanstveni dinosauri mogli doživjeti nesreće”, istaknula je prof. Murphy.

Dr. Bertozzo, koji je proveo istraživanje tokom svog doktorata na Queen’s, sada radi u Kraljevskom belgijskom institutu prirodnih nauka u Bruxellesu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Historical Biology, navodi Hina.

Naučnici došli do velikog otkrića o dinosauru koji je živio prije 68 miliona godina noob.ba.

www.noob.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa