Napravite slasnu gibanicu od sjeckanih kora

Naš današnji prijedlog je gibanica od sjeckanih kora.

Sastojci:

  • 500 g kora za pite
  • 5 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 500 g svježeg sira
  • oko 100 g svježeg špinata
  • 1 puna kašičica soli
  • Za premaz:
  • 1 jaje
  • 2 kašike ulja
  • 50 ml jogurta

Priprema:

U činiji umutite jaja, pa im dodajte jogurt, kiselu vodu, ulje, sir, so i špinat. Dvije kore ostavite sa strane jer će one poslužiti da se gibanica njima „zatvori“. Ostatak kora ostavite uvijene, pa ih oštrim nožem isijecite na tračice. U činiju u kojoj je nadjev od jaja i sira postepeno dodajte trake od kora i miješajte. Na kraju, ponovo dobro promiješajte da se trake sa svih strana oblože nadjevom. Pleh (30×20 cm) podmažite. One dvije odvojene kore stavite na dno pleha, tako da su dopola u plehu, a krajevi vise sa strane. Pripremljenu smjesu sipajte u pleh. Krajeve kora prebaciti preko smjese, kako biste „zatvorili“ gibanicu. Umutite jaje, jogurt i ulje i premažite gibanicu, te je pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, oko 40 minuta.

BONUS VIDEO

aloonline.ba

drugi upravo čitaju