back to top

NAPRAVITE POSLASTICU KOJA BUDI NOSTALGIJU Recept za lijenu pitu sa jabukama koja budi sva vaša čula

Sastojci:

TIJESTO

3 jajeta

1 čaša od 2dl jogurta

1 čaša od 2dl ulja

1 čaša od 2dl šećera

2 čaše od 2dl brasna

1 kesica praška za pecivo

FIL

1 kg narendanih jabuka

2 kašike ulja

1 kesica burbon vanilijinog šećera

1/2 kesice cimeta

po želji šećera/ako su jabuke kisele/

po potrebi 2-3 kašike griza

prah šećer

Priprema

1. U sud za mućenje staviti jaja i šećer i mutiti dok se ne dobije lijepa pjenasta smjesa. Dodati ulje, jogurt i još malo umutiti da se sve sjedini. Dodati brašno sa praškom za pecivo i lagano sjediniti sve sastojke u mekano tijesto.

2. U šerpi na ulju izdinstati narendane jabuke. Ovo uraditi prije mućenja tijesta, dodati šećera po želji, vanilijin šećer i cimet.

3. Ukoliko je ova smjesa rijetka dodati 2-3 kašike griza da bi dobili gustinu fila.

4. Rernu zagrijati na 200 stepeni.U podmazan i brašnom posut pleh staviti polovinu tijesta i peći ga 10 minuta da se malo uhvati korica.

5. Izvaditi pleh, rasporediti fil i prekriti drugom polovinom tijesta. Vratiti pleh u toplu rernu i peći oko 40 minuta. Probati čačkalicom po sredini kolača da li je dobro pečen.Čačkalica mora biti suha.

6. Ohladiti kolač, isjećo po želji i posuti prah šećerom po želji.

BONUS VIDEO:

NAPRAVITE POSLASTICU KOJA BUDI NOSTALGIJU Recept za lijenu pitu sa jabukama koja budi sva vaša čula Aloonline.ba.

aloonline.ba

drugi upravo čitaju