Sastojci:
TIJESTO
3 jajeta
1 čaša od 2dl jogurta
1 čaša od 2dl ulja
1 čaša od 2dl šećera
2 čaše od 2dl brasna
1 kesica praška za pecivo
FIL
1 kg narendanih jabuka
2 kašike ulja
1 kesica burbon vanilijinog šećera
1/2 kesice cimeta
po želji šećera/ako su jabuke kisele/
po potrebi 2-3 kašike griza
prah šećer
Priprema
1. U sud za mućenje staviti jaja i šećer i mutiti dok se ne dobije lijepa pjenasta smjesa. Dodati ulje, jogurt i još malo umutiti da se sve sjedini. Dodati brašno sa praškom za pecivo i lagano sjediniti sve sastojke u mekano tijesto.
2. U šerpi na ulju izdinstati narendane jabuke. Ovo uraditi prije mućenja tijesta, dodati šećera po želji, vanilijin šećer i cimet.
3. Ukoliko je ova smjesa rijetka dodati 2-3 kašike griza da bi dobili gustinu fila.
4. Rernu zagrijati na 200 stepeni.U podmazan i brašnom posut pleh staviti polovinu tijesta i peći ga 10 minuta da se malo uhvati korica.
5. Izvaditi pleh, rasporediti fil i prekriti drugom polovinom tijesta. Vratiti pleh u toplu rernu i peći oko 40 minuta. Probati čačkalicom po sredini kolača da li je dobro pečen.Čačkalica mora biti suha.
6. Ohladiti kolač, isjećo po želji i posuti prah šećerom po želji.
BONUS VIDEO:
NAPRAVITE POSLASTICU KOJA BUDI NOSTALGIJU Recept za lijenu pitu sa jabukama koja budi sva vaša čula Aloonline.ba.