20.5 C
Sarajevo
Sri, 08, 22

NAKON ŠTO SU PUŠTALI PJESMU ‘NE VOLIM TE ALIJA’ NA PRIREDBI: OTVOREN PREDMET, INSPEKCIJA TREBA DA IZVRŠI NADZOR

  • Po prijemu informacije o tome da je u OŠ “Vasa Stajić” iz Novog Sada, na školskoj priredbi, puštena pjesma neprikladnog sadržaja, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice otvorio je predmet koji je proslijedio dalje na postupanje Prosvjetnoj inspekciji Grada Novog Sada, u čijoj je nadležnosti da izvrši inspekcijski nadzor nad radom gore navedene obrazovno-vaspitne ustanove.

Oni ističu da se na teritoriji AP Vojvodine osnovno i srednje obrazovanje, pored nastave na srpskom jeziku, realizuje i na jezicima pet nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica i to na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku, a dvadeset osam različitih nacionalnih manjina ‒ nacionalnih zajednica vijekovima složno žive.

  • Svako odstupanje koje može da poremeti izgrađeni duh međunacionalnog suživota, uzajamnog poštovanja raznolikosti i uvažavanja tradicije, običaja i svih osobenosti pripadnika nacionalnih zajednica predstavlja nepoželjno odstupanje od postojećih standarda – naveli su.

Podsjećamo, na društvenim mrežama se jučer pojavio skandalozan video na kojem djeca četvrtog razreda OŠ “Vasa Stajić” u Novom Sadu na završnoj priredbi puštaju pjesmu “Ne volim te Alija, zato što si Balija”.

Na snimcima se vidi da većina djece ne zna riječi pjesme. Također, vidjelo se da se učiteljica pridružila pjevanju nacionalističke pjesme, još je djecu pozivala u “vozić”. Protiv nje je pokrenut disciplinski postupak.

Sportska centrala

Koliko je koristan ovaj članak?

-

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa