Najmlađi planet pronađen u našoj galaksiji?

Koristeći Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) za istraživanje nastanka planeta, astronomi su po prvi puta otkrili plinove u cirkumplanetarnom disku.

To otkriće upućuje kako bi se u tom dijelu svemira mogao nalaziti i vrlo mlad egzoplanet. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

Cirkumplanetarni diskovi nakupine su plinova, prašine i krhotina oko mladih planeta. Sadrže materijal od kojeg mogu nastati mjeseci i drugi manji stjenoviti objekti, kao i kontrolirati rast mlađih divovskih planeta. Proučavanje takvih diskova može nam dati odgovore na pitanja o nastanku našeg Sunčevog sustava, naročito galilejskih mjeseca koji kruže oko Jupitera, za koje se vjeruje kako su nastali prije 4,5 milijardi godina.

Tokom proučavanja AS 209, mlade zvijezde udaljene oko 395 svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Ophiucus astronomi su uočili emisiju svjetla usred inače praznog prostora u plinu kojim je zvijezda okružena.

Tako su otkrili cirkumplanetarni disk oko planeta veličine Jupitera, što je tek treće takvo otkriće dosad.

Pokaže li se tačnom procjena kako je ta zvijezda stara tek 1,6 miliona godina, otkriveni egzoplanet mogao bi biti najmlađi dosad otkriveni. Astronomi se nadaju kako će im u tome pomoći posmatranje pomoću svemirskog teleskopa James Webb, piše SciTech Daily.

Najmlađi planet pronađen u našoj galaksiji? Noob.ba.

www.noob.ba

drugi upravo čitaju