Na internetu je moguće naći previše vaših ličnih podataka koje bi htjeli izbrisati? Google aplikacija će dobiti novu funkciju

Google je u maju ove godine objavio da je u procesu izrade novog alata s kojim će se moći ukloniti rezultati pretrage na Google web tražilici koji sadrže kontakt i ostale osobne podatke korisnika.

Ovih dana je potvrđeno kako je opcija pod nazivom „Results about you“ dostupna za korištenje. Neki korisnici možda već imaju mogućnost njenog isprobavanja na Google aplikaciji na Androidu. Potrebno je aplikaciju otvoriti i u gornjem desnom uglu kliknuti na ikonu svog profila. U otvorenom izborniku pojavit će se opcija „Results about you“.

Kad se na ovu opciju klikne, korisnik će biti preusmjeren na stranicu gdje se daje objašnjenje kako se može uputiti zahtjev Googleu za uklanjanje rezultata pretrage koji sadrže korisnikov broj telefona, kućnu adresu, e-mail adresu ili druge lične podatke.

Naiđete li na prikaz vaših ličnih podataka dok koristite Google web tražilicu, kliknut ćete na ikonu izbornika s tri tačke koja se pojavljuje kod svakog rezultata pretrage. Otvorit će se „About this result“ prozor s novom „Remove result“ opcijom koja se nalazi na dnu.

Nakon što kliknete na „Remove result“, pojavit će se dijaloški okvir gdje morate odabrati ako primijećeni osobni podaci na određenoj web stranici sadrže telefonski broj, kućnu adresu ili e-mail adresu. Rješavanje te vrste osobnih podataka Google će mnogo brže provoditi nego ostale.

U slučaju da ste slijedili ovaj postupak prilikom pretrage na Google web tražilici, moći ćete pratiti tok uklanjanja vaših osobnih podataka u prethodno spomenutom „Results about you“ izborniku. Unutar njega također ćete moći podnijeti novi zahtjev za uklanjanje osobnih podataka, uz njegovo specificiranje putem unaprijed postavljenih pitanja.

Treba uzeti u obzir kako je Google naveo da svi upućeni zahtjevi možda neće biti odobreni jer će se gledati sam sadržaj web stranica i pazit će se na izbjegavanje ograničavanja informacija koje su korisne u širem kontekstu (npr. novinski članci), objašnjava PCCHIP.


www.noob.ba

drugi upravo čitaju