MUŠKARAC IZ GRUDA OSUĐEN NA GODINU I 10 MJESECI ZBOG PRIJETNJI POLICAJCU I NJEGOVOJ PORODICI

muškarac iz gruda osuđen na godinu i 10 mjeseci zbog prijetnji policajcu i njegovoj porodici

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, koje ga je optužilo za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, Jasak je proglašen krivim jer je 15. januara 2020. godine oko 16 sati, u mjestu Sovići pijan došao do kuće policajca T. J.

Popeo se na sprat kuće gdje T. J. živi, a gdje se tada nalazila samo njegova osmogodišnja kći, te glasno dozivao T. J., što je dijete preplašilo, te je kroz prozor plačući i vrišteći dozivala svog djeda V. J.

Sve su to čuli T. J., njegov brat I. J., te roditelji V. J. i F. J., pa su odmah došli do kuće i vidjeli Draženka kako silazi niz stubište njihove kuće.

Tada mu je, kako se dalje navodi u optužnici, V. J. rekao da ne plaši dijete i da ne dolazi više pred njihovu kuću kad nema nikog na spratu osim djece, na što mu je Draženko rekao kako će opet doći.

  • U trenutku kad se udaljavao iz dvorišta licem okrenut prema I. J., V. J. i F. J. obratio im se riječima: “Naići ćeš ti doli kroz ulicu, dočekat ću te ja pa će biti ono…”, pritom pokazujući kako desnom rukom drži nož i kako ubada, što je ponovio više puta, dok je lijevom rukom pridržavao svoju jaknu ispod koje je držao nož, te im je na taj način aludirao da ima nož za pojasom hlača. Zatim je okrenut glavom prema V. J. kažiprstom desne ruke prešao preko grla, na koji način mu je uputio prijetnju da će mu prerezati vrat, te otišao niz ulicu vičući: “Vidjet ćete vi kad prođete niz ulicu” – navedeno je u optužnici, odnosno presudi.

Ovakve ozbiljne prijetnje i jasne geste od nasilne osobe, dodaje se u presudi, za koju je poznato da uvijek sa sobom nosi nož, kod članova porodice T. J. izazvale su ozbiljan strah za njihove živote.

Ova presuda je nepravosnažna i na nju je dozvoljena žalba Kantonalnom sudu u Širokom Brijegu.

hayat.ba

drugi upravo čitaju