MUP ZDK UPOZORIO GRAĐANE: VISOKE KAZNE ZA PREKRŠIOCE!

mup zdk upozorio građane: visoke kazne za prekršioce!

S tim u vezi, a u cilju preventivnog djelovanja, planirano je intenzivnije postupanje na provođenju mjera zaštite od požara i eksplozija, kao i mjera na sprečavanju izazivanja i širenja šumskih požara, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Paljevine izmaknu kontroli

Vrlo često, usljed nepažnje, paljevine izmaknu kontroli i pretvore se u požare sa velikim posljedicama, stoga iz MUP-a ZDK apeliraju na građane da izbjegavaju ovaj način uništavanja korova i čišćenja njiva.

Također, pozivaju građane na maksimalan oprez kod eventualnog paljenja vatre, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

  • Izazivanje šumskog požara, namjerno ili nepažnjom predstavlja krivično djelo iz člana 317. Krivičnog zakona FBiH “Izazivanje šumskog požara”, gdje je u stavu 1. navedenog člana predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina za izvršioca ovog krivičnog djela, ukoliko je usljed izazvanog požara nastupila šteta velikih razmjera ili je izazvano istovremeno više šumskih požara. U stavu 3. naznačenog člana je određeno da će se počinilac navedenog krivičnog djela kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine, ukoliko je isto počinio iz nehata – navodi se u saopćenju.

Poduzet će se odgovarajuće mjere

U narednom periodu, službenici policije će, postupajući po prijavama za požare, intenzivnije raditi i djelovati na prikupljanju informacija u vezi sa njihovim nastankom, a protiv osoba za koja budu postojali osnovi sumnje da su izazvali požar, bilo sa umišljajem ili iz nehata, preduzet će se odgovarajuće mjere iz nadležnosti policijskih službenika, poručili su iz MUP-a ZDK.

hayat.ba

drugi upravo čitaju