Monte Cali, najveća svjetska umjetna “planina” od soli

Grad Heringen, u središnjoj Njemačkoj, dom je najveće planine umjetne soli na svijetu, tj. natrijeve kalijeve soli, također poznate kao Monte Cali. Porijeklo Monte Calija može se pratiti unazad do 1976. godine, ….

kada se iz rudnika oko grada Hessea počela vaditi kuhinjska sol.

Tada se potaša koristila za proizvodnju sapuna i stakla, a danas je važan sastojak nekoliko gnojiva, sintetičke gume, pa čak i nekih lijekova, pa se ekstrakcija intenzivirala posljednjih desetljeća.

Problem s potašom (soli) je taj što se rudarenjem stvara mnogo natrijevog klorida kao nusproizvoda, pa ga morate negdje skladištiti.

Tvrtka koja upravlja rudnicima počela je odlagati svu tu sol nekoliko milja od Heringena i tijekom godina stvorila je ogromnu slanu planinu nazvanu Monte Cali ili Calimanjaro (kamelo za Kalisalz, njemačka riječ za “potaša”).

Monte Cali se od 2017. godine nalazi na 530 metara nadmorske visine i prostire se na površini od preko 100 hektara, pa nije pretjerano nazvati ga umjetnom planinom.

Možete ga vidjeti s bilo kojeg mjesta u Heringenu ili se čak provozati autocestom, a postao je i prava turistička atrakcija

Zapravo, u jednom su trenutku ljudi mogli platiti da se popnu na ovu ogromnu deponiju otpada kao dio obilaska s vodičem. Uspon je prosječnom čovjeku trajao oko 15 minuta, a s visoravni od 23 hektara pružao se pogled na cijelu dolinu Vera do Rajne i Tirinške šume.

Iako je teško procijeniti od koliko je soli Monte Cali napravljen, većina izvora koje smo provjerili navodi njegovu trenutnu masu na oko 236 milijuna tona.

Ova planina soli pokriva površinu od 114 nogometnih igrališta i teška je kao 23.600 Eiffelovih tornjeva. A s više od 1000 tona soli koje mu se dodaje svakog sata dnevno – oko 7,2 milijuna tona godišnje – postaje sve veći i veći.

Kao što možete zamisliti, slana planina ove veličine u središtu Njemačke, u blizini šuma i rijeke Wer, postavlja neka ekološka pitanja.

Istraživanja su otkrila da je sve veća hrpa soli, koja također stvara mnogo slane vode, uzrokovala da Vera postane slana, kao i podzemne vode na tom području. Od 60 do 100 vrsta beskralješnjaka koji su nekoć područje oko Heringena nazivali domom, samo su 3 ostale.

Navedeno bi se moglo opisati kao ekološka katastrofa, ali industrija kalijevog klorida je zaista velika u regiji i otvara nekoliko tisuća radnih mjesta, pa gašenje proizvodnje za vlasti nije opcija.

Kali und Salz (K+S), tvrtki koja upravlja rudnicima, produžili su licencu do 2060. godine, a čak su odobrili i zahtjev za proširenje Monte Kali za 25 hektara 2020. godine. U slučaju da se pitate kako K+S uspijeva izbaciti više od 1.000 tona natrijevog klorida u Monte Cali svakog sata, to radi pomoću pokretne trake od 1,5 km

Zanimljivo je da je Monte Cali samo najveće od nekoliko odlagališta kuhinjske soli u regiji koja je postala poznata kao “Land der veißen Berge” (Zemlja bijelih planina).

izvor: Zanimljivosti dana

Molimo vas da internetski portali, ako kopirate originalni članak s naše stranice zanimljivosti dana, NAVEDITE NAS KAO IZVOR i MALO PROMIJENITE NASLOV. Hvala vam!

monte cali, najveća svjetska umjetna "planina" od soli

zanimljivostidana.com

drugi upravo čitaju