Modna ikona Iris Apfel proslavila 102. rođendan

Iris Apfel, najstarija influenserka, rođena je 29. avgusta 1921. godine i juče je proslavila 102. rođendan. “Ko bi rekao”, napisala je uz objavu na Instagramu, gdje je prati 2,8 miliona ljudi. Ako ne znate ko je Iris, vrijeme je da saznate.

Ko je Iris Apfel?

Rođena Njujorčanka već je decenijama dobro poznato ime u modnim krugovima. Iris je američka poslovna žena, dizajnerka enterijera i modna ikona. Dok je još bila djevojčica, Iris je vozom putovala kako bi kupovala po lokalnim antikvarnicama i već tada je počela da stvara ličnu zbirku upečatljivog nakita koji je i danas njen prepoznatljivi znak. Naravno, uz dioptrijske naočare.

“Svake nedjelje išla bih u drugi dio grada – Čajnataun, Jorkvil, Harlem, Grinvič Vilidž. I stvarno sam se zaljubila u Vilidž. Tamo sam počela da čačkam po antikvarnicama i postala očarana svim tim starim smećem”, ispričala je jednom prilikom za Guardian.

Kao mlada žena, Iris je radila za modni časopis “Women’s Wear Daily”, zarađujući 15 dolara nedjeljno. U februaru 1948. udala se za Karla Apfela, a dvije godine kasnije pokrenuli su tekstilnu firmu pod nazivom “Old World Weavers” i vodili je sve dok nisu otišli u penziju 1992.

Radila za devet američkih predsjednika

Što se tiče uređenja dizajna, radila je u Bijeloj kući za čak devet predsjednika SAD – Harija Trumana, Dvajta Ajzenhauera, Džona F. Kenedija, Lindona Džonsona, Ričarda Niksona, Džeralda Forda, Džimija Kartera, Ronalda Regana i Bila Klintona. Oni su joj, rekla je jednom prilikom, bili najlakši klijenti.

“Svaki, ali baš svaki enterijer koji smo uredili bio je drugačiji od prethodnog”, rekla je jednom.

Ima sosptvenu Barbi lutku

Albert Mejsles o životu modne ikone snimio je film 2014. godine pod nazivom “Iris”. “Mattel” je prije pet godina napravio Barbi lutku po uzoru na Apfel, čime je Iris postala najstarija osoba po kojoj je izrađena ta lutka. U 97. godini je na nagovor Tomija Hilfigera postala manekenka, potpisavši ugovor s agencijom IMG, koja zastupa Žizel Bundšen i Điđi Hadid.

Iris danas nosi titulu najstarije influenserke na svijetu. Njene objave prati gotovo tri miliona ljudi. Iris pratioce razveseljava autfitima u kojima spaja nespojivo – elemente različitih kultura i jeftine komade sa skupima.

“Više je više, a manje je dosadno”, jedna je od njenih najpoznatijih izjava. Uvijek je voljela da kupuje jeftine stvari i nikad je nije opterećivala cijena. Izjavila je i da nikad ne bi dala 700 dolara za torbicu jer misli da one ne bi trebale da budu toliko skupe.

Lindzi Lohan jednom ju je zamolila da joj bude lična stilistkinja, ali Iris to nije prihvatila.

“Ne mogu ja da govorim ljudima kako da imaju stila. Nema tog novca koji može kupiti stil. To je instinkt. Ne možete da se pretvarate da ste neko ko zapravo niste i nećete dobro izgledati ako vam neko kaže da nešto kupite. Prvo morate da naučite ko ste”, rekla je.

Imala izložbu u najpoznatijem muzeju na svijetu

Velika čast bila joj je kada ju je 2005. godine kustos Muzeja umjetnosti Metropolitan, Harold Kod, pozvao da izloži svoju poznatu zbirku bižuterije.

“Jedna je od najživahnijih ličnosti u svijetu mode, tekstila i dizajna enterijera, koja već 40 godina njeguje lični stil koji je i duhovit i izrazito idiosinkratičan”, istakli su tada iz muzeja. U muzeju su bile izložene čak 82 njene kombinacije.

“Zaključio je kako je glupo izložiti dodatke izvan konteksta, pa me pitao da li smije da uzme i nekoliko mojih odjevnih kombinacija, možda pet… Rekla sam da može, pa su mi pretražili sve ormare, ladice i kutije i završili s 82 kombinacije. Uvijek sam mislila da moraš da budeš pokojan da bi imao izložbu u Metu”, rekla je Iris.

Izložba je oduševila modni svijet, a posjetili su je i velikani Karl Lagerfeld, Karla Fendi i Đorđo Armani.

Modni dodaci su za nju najbitniji

Za nju odjevna kombinacija nije potpuna ako nema upečatljiv modni dodatak.

“Odjevna kombinacija nije potpuna bez prepoznatljivog modnog dodatka, ili više njih, za isticanje vaše individualnosti. Moje su naočare – što veće i svjetlije, to bolje”, jednom prilikom je rekla opisujući svoj stil.

“Diskretan nakit nije za mene, previše mi je prčkav. Moj muž imao je sreću što me nikad nije privlačilo pravo drago kamenje”, kazala je.

Današnji stil po Njujorku joj se nimalo ne sviđa.

“Nekad su, 1950-ih, svi u Njujorku izgledali božanstveno. Danas kad ljeti hodam po Petoj aveniji, dođe mi da povraćam. Izgleda da ljudi što su deblji i ružniji, nose manje odjeće. Kratke pantalone i japanke i tijesne farmerice na beskrajno širokim zadnjicama. Ljude koji se tako odijevaju trebalo bi slati u zatvor. Posebno one koji nose streč farmerke veće od konfekcijskog broja 42, to treba zabraniti”, rekla je jednom prilikom.

(Express/cdm.me)

Modna ikona Iris Apfel proslavila 102. rođendan Express.


express.ba

drugi upravo čitaju