Miletić i Emrić: ZNG i NES nastavljaju dobru saradnju, dva su bloka u osmorci

(Patria) – Koliko je snažno partnerstvo NES-a i Pokreta Za nove generacije? Jesu li izigrali SDP i kakva je sudbina Osmorke? Na ova pitanja u Rezimeu odgovarali zastupnici u Parlamentu BiH Jasmin Emrić iz NES-a i Zlatko Miletić iz Pokreta za nove generacije.

Miletić kaže da je izborom delegata u Dom naroda proces saradnje NES-a i Pokreta ZNG priveden kraju.

"Imamo zaista iskrene međusobne odnose i mislim da ćemo nastaviti surađivati u narednom periodu."

Emrić dodaje da nastavljaju suradnju.

"Počeli smo je prije izbora, uspostavili smo koaliciju NES – Za Nove generacije. S tom koalicijom smo izašli pred građane koji su je potvrdili, dali nam šansu. Zajedno smo uradili i potpisali Sporazum o saradnji na državnom nivou i u skladu s njim i dalje radimo. Očekujem dobru saradnju i u narednom periodu."

Navodi da je neopravdano došlo do situacije da se uopšte raspravlja o toj saradnji.

"Mi ostajemo i dalje partneri. Mi sada imamo dva bloka koji čine Osmorku – blok NES, SzBiH, Pokret ZNG, PDA i na drugoj strani SDP, NiP, Naša stranka i BH Inicijativa."

Miletić ističe da su problemi počeli sa njegovim nastupom kada je govorio o nedostacima sporazuma.

"Koji su oni ponudili koalicionim partnerima koji su taj, uslovno rečeno dokument, unakazili, vratili ga nama i kad je u biti došlo do potpisivanja sporazuma čiji sadržaj taj dan mi nismo znali. Znači mi suštinski nismo znali ni šta je u konačnici potpisano. Dokument smo dobili nekoliko sati nakon potpisivanja iz prostorija Parlamentarne skupštine. Problemi su počeli kad su gospoda iz Trojke+ mene zvali na sastanak 9.1. koji je trajao četiri sata gdje su me pokušali ubijediti da promijenim svoje mišljenje. S obzirom da nisu uspjeli u tome, sastanak je završio tako što me je gospodin Forto ispred Trojke+ upoznao da su oni mene, uslovno rečeno, izbacili iz te koalicije na državnom nivou i tom prilikom je on saopštio da nećemo dobiti mjesto zamjenika, na šta sam ja replicirao da ga nismo ni tražili, da ja prihvatam taj njihov politički stav, ali bez obzira na tu činjenicu da ću ja podržavati to sve."

Pojašnjava da ga je "prvi i zadnji put neko kontaktirao i pitao oko izbora delegata u Dom naroda je upravo bilo na pomenutom sastanku. Gospodin Konaković me pitao Zlatko šta misliš oko tog doma naroda, hoću li se kandidirati. Ja sam mu rekao da, naravno, što su znali svi možda mjesec i po i više ranije. Rekao sam da očekujem da svako glasa u skladu sa svojom savješću. Prije toga, kad je u pitanju gospodin Damir Marjanović, nikad, ni na koji način, u bilo kojoj formi to pitanje nije pregovarano niti je Trojka, Šestorka, Osmorka donijela bilo kakav stav oko toga. Čak predsjednici stranaca nisu takvu vrstu zaključka donijeli ni na viber grupi. I onda oni koji su me istjerali iz te koalicije očekivali su od mene da ja te tri ruke koje su glasale za mene, da ih prepustimo SDP-u, što je glupost samo po sebi. Nema zaista razloga bilo kakvog da se ljute na bilo koga."

Miletić: SDP-u je očigledno Pokret ZNG poslužio za discipliniranje SzBiH i NES-a

Emrić kaže da nisu igrali duplu igru.

"Niti smo imali obavezu da bilo koga informiramo o nekim našim dogovorima. Mi smo se sporazumjeli da ćemo kao koalicioni partneri pratiti jedni druge. Mi smo zvanična koalicija koju je ovjerio CIK. Ne znam zašto je bilo ko iznenađen nakon izbora, s obzirom da su liste predane ranije. Znači znalo se da je gospodin Miletić kandidat."

Na pitanje ko je krivac što je SDP sa tolikim brojem glasova ostao bez delegata u državnom Domu naroda odgovara: "Ne znam. Treba sagledati cjelokupan kontekst izbora delegata pa u tome sve to izanalizirati."

Miletić dodaje da odgovornost svakako leži na Osmorci.

"Na ovom sastanku su oni sami zaključili da je nedovoljna komunikacija između nas. SDP-u je očigledno Pokret ZNG poslužio za discipliniranje SzBiH i NES-a. Htjeli su preko nas da pokažu neku vrstu političke sile. Došao sam do informacije da su predstavnici SDP-a na jednom sastanku u Konjicu zvali novinare u 1 sat poslije pola noći, da su ih skupili i uslovno rečeno im platili da vode kampanju protiv mene i da urade bilo šta da me kompromituju na bilo koji način. Odgovorit ću im adekvatnom mjerom."

Emrić naglašava da ih niko ne može disciplinirati.

"Mi vodimo jednu stabilnu politiku, nastojimo biti odgovorni prema biračkom tijelu koje nam je dalo povjerenje. Ne prihvatamo pritiske, ne prihvatamo da se kroz emocije i doživljaje određene situacije ruši vrlo važan politički proces."

Kaže da će, kada bude potrebno da se ispoštuje ustavna procedura za podršku mandataru i imenovanje Vlade FBiH, zastupnici NES-a dati podršku.

Emrić smatra bi SDP, ali i sve stranke koje su potpisale Smjernice i načela trebali da se drže tog dokumenta.

"Da smo i dalje zajedno, da ne šalju poruke destrukcije ovog projekta Osmorke. Mogući su svi scenariji. Onaj ko uspostavi većinu on će imenovati vladu u svakom kantonu. Ali ja uopće ne vidim razlog zašto oni ruše ovaj projekt."

Emrić: Da razmišljaju o životu svih građana u BiH sigurno bi još prošle godine bio usvojen zakon kojim bi se ukinule akcize

Miletić smatra da je sve što se dešavalo oko Doma naroda samo izgovor SDP-u da napravi koaliciju sa SDA.

Kada je riječ o Christianu Schmidtu Emrić navodi da je visoki predstavnik proglasio amandmane na Ustav Federacije sa namjerom da se riješe sve moguće blokade u procesu formiranja vlasti.

"Međutim ostala je jedna stvar koja nije razriješena, a to je imenovanje vlade Federacije gdje predsjednik i dva potpredsjednika Federacije imenuju Vladu. I to je blokada imenovanja daljeg sastava Vlade FBiH. I visoki predstavnik bi trebao uspostaviti sistem koji će svakoj parlamentarnoj većini omogućiti provođenje volje te parlamentarne većine, bez obzira o kojoj parlamentarnoj većini se radi."

Miletić kaže da su pojedini članovi SDP-a Pokret za nove generacije nazivali rušilačkim faktorom.

"Stranku koja nema nijednog zastupnika u Federalnom parlamentu, imamo jednog zastupnika u KS-u. Ukoliko to njima ne treba, ok, to je njihov politički stav. Ja bih najviše volio da s eova trakavica prekine na način da svako poštuje svoje statutarne odredbe."

Na pitanje zašto se SNSD tako oštro protivi ukidanju akciza Emrić kaže: "Očigledno im trebaju finansijska sredstva da rješavaju svoje potrebe i mislim da je to jedan od glavnih razloga. Da razmišljaju o životu svih građana u BiH sigurno bi još prošle godine bio usvojen zakon kojim bi se ukinule akcize."

nap.ba

drugi upravo čitaju