8 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

Milanović: Ishod oktobarskih izbora neće biti dobar za BiH, Hrvatsku i NATO, Izborni zakon se mora promijeniti

Milanović: Ishod oktobarskih izbora neće biti dobar za BiH, Hrvatsku i NATO, Izborni zakon se mora promijeniti

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović upozorio je čelnike NATO-a, koji su u četvrtak završili svoj trodnevni samit u Madridu, da bi destabilizacija Bosne i Hercegovine mogla imati ozbiljne implikacije za regiju i NATO.

Milanović je u svom govoru želio skrenuti pozornost na neke ozbiljne sigurnosne probleme koje Hrvatska ima na zapadnom Balkanu, tačnije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

– Događaji u Bosni i Hercegovini imaju izravan utjecaj na naš nacionalni interes i sigurnost. Daljnja destabilizacija Bosne i Hercegovine imat će ozbiljne implikacije za širu regiju i NATO. Nadamo se da neće biti prekasno preokrenuti situaciju, rekao je Milanović u srijedu u svom obraćanju šefovima država ili vlada država članica NATO-a.

– Zbog zemljopisnog položaja Hrvatske, na nas značajno utječu zbivanja u susjednoj Bosni i Hercegovini. Dijelimo tisuću kilometara dugu granicu. Jedan od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine su Hrvati, od kojih većina također ima i državljanstvo EU. Mnogi su otišli tijekom rata a nažalost sada odlaze prvenstveno zbog nedostatka vjere u budućnost BiH, rekao je Milanović.

Rekao je da je postupni napredak u BiH malo vjerojatan i da se ništa neće promijeniti nakon predstojećih listopadskih izbora.

– U svakom slučaju, ishod neće biti dobar ni za Bosnu i Hercegovinu, niti za Hrvatsku, pa tako ni za NATO, ustvrdio je, javlja Fena.

Milanović je rekao da se bosanskohercegovačkim Hrvatima “sustavno onemogućuje biranje njihovih legitimnih predstavnika, te ih se time postupno obespravljuje”.

– Jednostavno rečeno – Izborni zakon mora se promijeniti. Visoki predstavnik to može učiniti potezom pera, koristeći svoje tzv. Bonske ovlasti. Ukoliko se Visoki predstavnik neće baviti takvim ključnim pitanjima, njegova uloga sasvim gubi smisao, rekao je Milanović.

Rekao je da čak među okupljenima državama ima onih koje “biraju svoju favorite u BiH, umjesto da hladnokrvno pristupaju stanju na terenu”.

– Mislim da se takva politika ne kreira u glavnim gradovima, već izvire od njihovih lokalnih predstavnika u BiH, rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik pozvao je da se kreiranje politike prema BiH vrati na razinu državnika kakva je bila u vrijeme zaključivanja Daytonsko/Pariškog sporazuma.

Dodao je da se ne smije zanemariti zabrinjavajuće stanje u BiH i na zapadnom Balkanu.

– Možda se većini od vas, dragi kolege, čini da je naše jugoistočno susjedstvo mirno, a sukobi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu da su sada već nejasna i daleka uspomena. To, nažalost, nije tako. Situacija u Bosni i Hercegovini je, u najboljem slučaju, zabrinjavajuća, rekao je Milanović.

Izrazio je razočaranje što na Europskom vijeću od 23. lipnja Bosni i Hercegovini nije dodijeljen kandidatski status za članstvo u EU-u, a Ukrajini i Moldaviji jeste i to bez ikakvih uvjeta.

– Znam da je ovo povijesni Sastanak na vrhu NATO-a, i da su ulozi visoki. Međutim, dok želimo pomoći Ukrajini da ostvari svoje pravo na samoobranu, dok jačamo našu obranu i odvraćanje, usvajamo novi Strategijski koncept, izražavamo dobrodošlicu dvjema novim članicama i donosimo niz drugih mjera osmišljenih za jačanje našeg Saveza, moja je dužnost privući vašu pozornost na naš nedovršen posao na zapadnom Balkanu, poručio je Milanović, navodi se u priopćenju.

Sportska centrala

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa