4 C
Sarajevo
Čet, 10, 22

Mekane kiflice kojima nećete moći odoljeti

Tijesto je odlično, a još je obogaćeno okusom pize. Popularni talijanski specijalitet zadržat će svoj prepoznatljiv okus i kada se spremi na nešto drugačiji način.

Sastojci:

Sadržaj članka

  • 200 ml mlijeka
  • 1 kockica kvasca
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 150 ml ulja
  • 500 gr mekog brašna
  • malo šećera
  • so
  • kečap
  • šunka
  • sir (npr. gauda)
  • origano
  • maslac ili margarin
  • suzam

Priprema:

Ugrijte mlijeko da bude mlako, pa u njega dodajte kašičicu soli, kašičicu šećera, kvasac i kašičicu brašna. Ostavite da kvasac nadođe.
U zdjelu stavite jaje, posolite i sjedinite sa uljem. Dodajte mlijeko s nadošlim kvascem i brašno, pa zamijesite tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da se digne.

Kad se tijesto digne, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, malo premijesite, a onda podijelite na dva dijela.
Svaki dio posebno razvucite u što veći krug, a zatim krug podijeliti na 12-16 dijelova (kao kad režete tortu). Na svaki dio stavite kečap, šunku, sir i origano, a zatim urolajte.
Kiflice slagati na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti 30 minuta da tijesto nadođe.
Nakon toga kifle premazati umućenim žumancetom sa malo mlijeka i posuti suzamom.
Na svaku kiflu staviti malo maslaca (ili margarina), pa onda staviti u peć zagrijanu na 220 °C. Peći dok ne porumene.

Prijatno!

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa