MASSIMO SAVIĆ SE BORIO OD MALIH NOGU, DJETINJSTVO OBILJEŽILA PORODIČNA TRAGEDIJA: A EVO KAKO JE UŠAO U SVIJET MUZIKE

Vijest o smrti potvrdile su i njegove kćerka Mirna i Ena koje su svoju bol podijelila na društvenim mrežama.

  • Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao s ovoga svijeta, u našim će dušama živjeti vječno; nasmijan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umjetnosti. Zauvijek ćemo biti tvoje cure. Eni i Mirna – stoji u njihovoj objavi.

Massimo Moreno Savić bio je hrvatski kantautor i pop, pop rock pjevač. Rođen je 6. jula 1962. godine u Puli. Bio je u braku sa Eni Kondić, sa kojom je dobio kćerke. Do posljednjeg dana je živio i stvarao u Zagrebu.

Tri godine nakon Massimovog rođenja, njegovi roditelji su se razveli, te je s majkom preselio u Aversu kod Napulja. Živeći kod deda Đovanija i bake Ane bio je okružen ujacima i tetkama, a najviše vremena je provodio s najmlađom tetkom Eleonorom. S njom je učio da pjeva italijanske narodne pjesme. Kada je imao šest godina otac mu je preminuo od leukemije. Nakon toga se s majkom vratio u Istru. Sa deset godina ponovo se selio u Milano, a godinu dana kasnije u Australiju.

massimo savić se borio od malih nogu, djetinjstvo obilježila porodična tragedija: a evo kako je ušao u svijet muzike
MASSIMO SAVIĆ SE BORIO OD MALIH NOGU, DJETINJSTVO OBILJEŽILA PORODIČNA TRAGEDIJA: A EVO KAKO JE UŠAO U SVIJET MUZIKE

U školi je važio za odličnog učenika. Ipak, upao je u loše društvo, te ga je samo sreća spasila odlaska u popravni dom zbog učešća u pokušaju pljačke supermarketa. Zahvaljujući socijalnom radniku Massimo je uspio da izađe na pravi put, te školujući se i radeći preko đačkog servisa kupuje svoju prvu električnu gitaru. Tada je otpočeo svoj put u svijetu muzike.

Upornošću i radom veoma brzo postaje jedan od najboljih gitarista u kraju. Ubrzo je počeo i da nastupa u školi. Ipak, odlazak u Zagreb za njega je imao mnogo veći muzički značaj. Tada se potpuno posvetio muzičkoj karijeri.

U Zagrebu zajedno s gitaristom Vedranom Čupićem, bubnjarem Brankom Terzićem, klavijaturistom Tonijem Ostojićem i basistom Emilom Krnjićem osniva bend Dorian Gray. U momentu kada ih je muzički kritičar Mladen Vukmir prvi put slušao bend je već imao nekoliko spremnih pjesama. Massimo je napisao pola pjesama, Vedran Čupić drugu polovicu, a Branko Tezić je napisao tekstove za Massimovu muziku. Polovinom maja 1981. godine Vukmir im dogovara prvi nastup u zagrebačkom klubu „Lapidarij“. Nizali su se koncerti, a publika i kritika su ih vrlo brzo prihvatale. Već 1983. godine Dorian Gray snima album „Sjaj u tami“ koji je objavila diskografska kuća „Jugoton“. Naslovna pjesma „Sjaj u tami“ nastala kao interpretacija pjesme „The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore“ benda The Walker Brothers, doživjela je veliki uspjeh.

hayat.ba

drugi upravo čitaju