MANIJAK NAPAO DJEVOJČICU NA STANICI! OTAC OČAJAN JER JE MLADIĆ PONOVO NA SLOBODI: NE BIH DA PRAVDU UZIMAM U SVOJE RUKE

manijak napao djevojčicu na stanici! otac očajan jer je mladić ponovo na slobodi: ne bih da pravdu uzimam u svoje ruke

Slučaj je prijavljen, sve institucije su reagovale, ali se napadač našao na slobodi, jer sadašnji sistem, jednostavno nema rješenja za manijaka, dok ne napravi nešto još gore.

Za Beograđanina, oca učenice osmog razreda jedne osnovne škole, pravi pakao počeo je 21. septembra prošle godine. Njegovu ćerku, koja je tada imala 14 godina, na autobuskoj stanici, dok je čekala prevoz do škole, napao je mladić star 25-26 godina.

Trauma se zaliječila, djevojčica je nastavila da živi normalno, nastavila da ide u školu ali je onda prije desetak dana, uslijedio šok za tu porodicu.

Kćerka me je pozvala, uspaničena, uplašena i rekla mi da ga je ponovo vidjela. Pratio je nju i još dvije drugarice, ušao za njima u autobus. Moja kćerka se snašla, stavila je kapuljaču na glavu, plašila se da je ne prepozna. On je galamio u autobusu, prijetio je djeci, prijetio da će izvaditi nož i da će im pobiti roditelje. Ja sam sjeo u kola i brzo stigao, vidio sam i tog tipa. Pozvali smo policiju i stvarno su brzo stigli. Prvo je došla interventna, a onda još patrola. Uhapsili su ga, otišli smo u nadležnu policijsku stanicu, mislim da je ovog puta uhapšen zbog ugrožavanja bezbjednosti. Na rad policije stvarno nemam nikakvih zamjerki, oni su ljudi svoj dio posla odradili kako treba, brzo i efikasno – objašnjava ovaj zabrinuti otac.

Naime, prema pisanju Kurira, mladić koji je uhapšen zbog polnog uznemiravanja djevojčice poslat je u Kliniku za psihijatrijske bolesti. Tamo mu je ukazana medicinska pomoć, ali, kako kažu iz te ustanove, takve ljude tamo nije moguće zadržati u nedogled, ukoliko ne postoji odluka suda.

  • Ukoliko sud, uz pomoć vještaka, utvrdi da ta osoba predstavlja opasnost po sebe i druge, može da odredi mjeru liječenja u ustanovi zatvorenog tipa – objašnjava sagovornik.

Sud takvu odluku nije donio, zapravo suđenja nije ni bilo. Glavni pretres je trebalo da bude održan krajem januara, ali se optuženi, mladić star oko 25 godina, nije pojavio. Navodno, nije mogao da bude lociran i nije mu uručen poziv, a nije jasno da li je za njim sud raspisao potragu.

  • Naravno da sam osjetio potrebu da zaštitim svoje dijete, ali ne želim da pravdu uzimam u svoje ruke. Išli smo regularnim putem, kao što treba da bude, ali onda se dogodilo da moje dijete ponovo sretne tog napadača i ponovo se istraumira. I šta sada mi da radimo? Ne živimo normalno od tada, dijete se plaši, ja se plašim, ne mogu dovijeka da je pratim i dočekujem iz škole. Samo želim da ga sklone sa ulice. Neće svi reagovati kao ja, neki roditelj bi drugačije postupio. Zar treba on da napravi nešto mom djetetu ili nekom drugom djetetu, ili da neko nešto njemu napravi da bi sistem reagovao? – pita se zabrinuti otac napadnute djevojčice.

hayat.ba

drugi upravo čitaju