MALI DIONIČARI GINEXA PISALI DŽINDIĆU: RAZLOG ZA POKUŠAJ SMJENE UPRAVE GINEXA TRAŽITE U SVOM DVORIŠTU

Smatraju da nije realno očekivati da aktuelni sastav Nadzornog odbora omogući dobre odnose u kolektivu već da je izlaz iz trenutne situacije hitna smjena svih članova Nadzornog odbora i izbor novih kompetentnih članova koji će se posvetiti razvoju firme bez političkog utjecaja.

Ishod sastanka koji je Džindić prije dva dana održao u Ginexu sa upravom, članovima NO i sindikatom rezultirao je ostankom Munevere Fočo na poziciji direktorice Ginexa, međutim ministar je izjavio da iznenađuje da je član NO ispred privatnog kapitala dao podršku direktorici, iako je ranije tražio njenu ostavku, piše Klix.ba

Predstavnik malih dioničara međutim podsjeća Džindića da je dva dana prije sporne sjednice (28. aprila) na njegovu adresu uputio dopis u kojem se protivi smjeni uprave bez argumentacije i prilike da direktorica iznese svoju odbranu, što predstavnici državnog kapitala nisu uvažili, već su radeći po instrukciji Vlade Federacije BiH održali spornu sjednicu.

Podsjetimo, rezultat takve odluke izazvao je nezadovoljstvo i proteste radnika, ali i građana Goražda.

“To je ugrozilo sigurnosnu situaciju, narušilo radnu atmosferu i nanijelo značajnu ekonomsku i reputacijsku štetu Ginexu. Bilo je to veoma nedgovorno ponašanje predsjednika NO prema upravi i radnicima jedne od najuspješnijih firmi u Bosni i Hercegovini. Tek 11 dana nakon održane sjednice NO dobio sam materijale i odluke koje su donesene iz kojih se može vidjeti sva dvoličnost i licemjerstvo predstavnika državnog kapitala. Razlozi za smjenu Uprave su potpuno neutemeljeni i nikako nisu mogli biti povod za ovakav postupak članova Nadzornog odbora. Potpuno je netačno da je povod za smjenu zahtjev malih dioničara. Uprava nikada nije svoje odluke donosila bez podrške dva člana NO ispred državnog kapitala, što često nije bilo podržano od manjinskog vlasnika. Uprava je za sve odluke imala podršku predstavnika većinskog vlasnika, istih onih koji su je željeli smijeniti po hitnoj proceduri”, obrazlaže predstavnik malih dioničara Ginexa.

Tvrdi da su mali dioničari iskazivali kritiku prema upravljanju u Ginexu iz dijametralno suprotnih razloga od onog što je podržavao državni kapital te da je uprava uvjek slijedila zahtjeve i sugestije većinskog vlasnika, dok je to objektivno mogla.

“Posljednje sjednice Nadzornog odbora više su ličile na donatorske konferencije nego na ozbiljan rad u korist privrednog društva. Mali dioničari su se snažno protivili projektima proizvodnje dronova i baruta u Vogošći, ideji o izmještanju dijela proizvodnih linija van Goražda, zajedničkom ulaganju sa firmom sumnjivih namjera iz Milana i Beograda, kupovini zemlje i objekata u Vitezu, davanju pozajmice povezanim društvima, načinu prodaje proizvoda kojim se favorizuju trgovci, a ne proizvođači, pojavi posrednika u prodaji koji su nametnuti Upravi, imenovanju članova Uprave i Nadzornog odbora po kriteriju političke podobnosti, a ne profesionalne sposobnosti”, ističe predstavnik malih dioničara.

Dodaje da razloge za pokušaj smjene uprave Ginexa trebaju tražiti u dvorištu većinskog vlasnika.

“Manjinski vlasnik nije želio učestvovati u navedenim aktivnostima, niti ima pravnu mogućnost da o tome odlučuje, stoga jako iznenađuje izjava da se ovaj ‘cirkus’ od sjednice NO radio po zahtjevu manjinskog dioničara. Mali dioničari nisu promijenili svoj stav, kako se želi predstaviti u javnosti, jer nisu ni učestvovali u kreiranju posljednjih događaja. Ako imate sumnju u stav malih dioničara i želite pronaći stvarne razloge za smjenu Uprave odgovor možete naći u zapisnicima i audio snimcima sa sjednica Nadzornog odbora, kao i izvještajima direktorice sa sastanaka sa predstavnicima Vlade”, zaključuje predstavnik malih dioničara u zahtjevu koji je adresiran na ministra Nermina Džindića i Vladu FBIH.

hayat.ba

drugi upravo čitaju