MAJKA VAPILA DA JOJ SE POMOGNE, A ONDA JE OTAC KĆERKICU (2) UDAVIO U KOFI VODE

majka vapila da joj se pomogne, a onda je otac kćerkicu (2) udavio u kofi vode

Njena majka Suzana mjesecima se borila da pobjegne iz ruku njenog supruga, Marka Budimirovića koji je maltretirao i zlostavljao, međutim, institucije su uprkos tome dozvolile da Budimirović sam provodi vrijeme sa svojom kćerkom, oglušile su se od vapaje Suzane, što je dovelo do toga da Petra bude ubijena na najbrutalniji način.

Ubistvo je otkriveno 4. oktobra 2022. godine. Otac dvogodišnje djevojčice, Marko Budimirović, svoju kćerku je tog dana uzeo od majke i odveo je u stan koji je iznajmljivao. Ubrzo nakon toga svojoj supruzi Suzani je poslao poruku da će ubiti dijete i sebe. Uplašena žena odmah je pozvala policiju, međutim, Marko je Petru, kako je kasnije pokazala odbukcija, udavio u kofi sa vodom nakon čega je izvršio samoubistvo.

Ovaj strašni zločin otvorio je Pandorinu kutiju brojnih propusta nadležnih institucija koji su prethodili ubistvu.

Majka djevojčice je mesecima pre ubistva djeteta molila za pomoć i na sve načine ukazivala da je njen bivši partner nasilnik. Međutim, uzaludno.

majka vapila da joj se pomogne, a onda je otac kćerkicu (2) udavio u kofi vode
MAJKA VAPILA DA JOJ SE POMOGNE, A ONDA JE OTAC KĆERKICU (2) UDAVIO U KOFI VODE

Kako je utvrđeno nakon zločina, ona je prvi put bivšeg supruga prijavila za nasilje u porodici pola godine prije nego što joj je kćerka ubijena, odnosno 30. aprila 2022. godine. Poslije ove prijave saznalo se da nasilje traje više godina, od početka zajednčkog života supružnika, odnosno od kraja 2017. godine.

Tog dana izrečenja je mjera prilaska i komunikacije sa žrtvom na 48 sati, a istog dana Osnovni sud na prijedlog Osnovnog javnog tužilaštva, produžava hitne mjere na 30 dana., odnosno do 1. juna 2022. godine.

Iako je 5. maja iste godine, slučaj ove porodice razmatran na grupi za koordinaciju i saradnju kojom rukovodi OJT u Vršcu, iako je utvrđeno da postoje poremećeni partnerski odnosi ni jedna institucija nije riješila pitanje viđanja oca sa kćerkicom.

U narednom periodu čak je i donijeta zabrana prilaska Marka Budimirovića u odnosu na djevojčicinu majku. Kćerkicu je i dalje mogao da viđa, što je mogao i nakon presude koja je donijeta samo 7 dana prije nego što je ubio svoje dijete.

On je tada, 27. septembra osuđen zbog nasilja u porodici na godinu dana uslovno, sa rokom provjere od tri godine. Također, izrečeno mu je i obavezno psihijatrijsko liječenje.

Suzana, djevojčicina majka, izašla je na ulicu, na protest građana Vršca nakon što joj je kćerkica ubijena. Uplakana, jedva je stajala na nogama i zajedno sa velikim brojem građana hoda do zgrada institucija kojima se obraćala za pomoć, a koje joj nisu pomogle.

majka vapila da joj se pomogne, a onda je otac kćerkicu (2) udavio u kofi vode
MAJKA VAPILA DA JOJ SE POMOGNE, A ONDA JE OTAC KĆERKICU (2) UDAVIO U KOFI VODE

Suzana je tada ukazala da je svima govorila da će se to desiti, ali da joj niko nije vjerovao.

  • Svima sam rekla da će ovo da se desi. Ja pričam, niko mi ne vjeruje. Svačije ime, sve kroz šta sam prošla ću reći. Toliko nepovjerenja.. – rekla je Suzana tri dana nakon što joj je kćerkica brutalno ubijena.

Kako je kazala, svi se “najgore ophode prema ženi koja je doživjela nasilje”

  • Moram da izdržim samo do suda da budem podrška ovim dobrim ljudima. Spasit ću drugu djecu – rekla je ona u suzama.

Utvrđen niz propusta, podnijete i krivične prijave protiv Centra

Nekoliko dana kasnije, izvršen je nadzor Centra za socijalni rad i utvrđene su određene manjkavosti, koje se prije svega odnose na to što dijete nije bilo uključeno u postupak kao potencijalna žrtva iako postoji obaveza da se to uradi.

Također, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu formiralo je predmet na osnovu medijskih izveštaja o ubistvu i samoubistvu u Vršcu, radi utvrđivanja da li je bilo eventualnih propusta u radu Gradskog centra za socijalni rad u tom gradu, koji su prethodili nedavnoj tragediji.

(E. P./Blic)

The post MAJKA VAPILA DA JOJ SE POMOGNE, A ONDA JE OTAC KĆERKICU (2) UDAVIO U KOFI VODE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju