13.8 C
Sarajevo
Sri, 05, 23

Majka je DJECI postavljala ova PITANJA i ona su uspjela u životu

Svake večeri prije spavanja, većina roditelja radi šta? Čita bajke djeci. Ali to nije najbolje što mogu uraditi za svoju djecu. Postoje stvari koje su mnogo važnije za razvoj i rast, ali i miran san djece, a to su pitanja koja im možete postaviti. Zdrava komunikacija ključ je dobrog zdravlja i omogućuje roditeljima da uspostave bolji i kvalitetniji odnos sa svojom djecom. Zato vam savjetujemo da svake večeri prije spavanja postavite djeci sljedeća pitanja:

“Šta je bio razlog tvog osmijeha danas?”

“Šta te rasplakalo?”

“Šta si naučio/la danas?”

Pomoću ova tri pitanja, vaša djeca će se otvoriti i početi razgovarati o važnim stvarima. Zajedno ćete se smijati, plakati i prisjećati trenutaka koji su obilježili dan, ali i kasnije, sedmicu i godinu. Djeca će biti ponosna na sve što su naučila u toku dana, a vi zadovoljni što ste uključeni u njihov razvoj i rast. Uprkos tome što se čini kao jednostavno, ovo je veoma kompleksno i otvara dosta novih tema koje možete iskoristiti za razgovor sa djecom.

majka-je-djeci-postavljala-ova-pitanja-i-ona-su-uspjela-u-zivotu

 

Prvenstveno uspijevate, zajedno sa djecom, učiti kako pravilno komunicirati. Djeca će aktivno učestvovati, osjećati se dobro i sigurno, ali i pozvano da govore o svojim problemima. To će direktno uticati i na njihovo opuštanje, kasnije u životu, o težim temama. Podsticaće njihovu kreativnost i naučiti ih važnu životnu lekciju koja glasi: “Niko nije savršen i greške su sastavni dio života”. Nakon što razgovaraju sa vama, djeca će se osjećati oslobođena pritiska i emocija, bilo da se radi o pozitivnim ili negativnim, a to veoma pozitivno utiče na njih.

Omogućuje im da vježbaju svoj izražaj, verbalizuju emocije i aktivno učestvuju u razgovoru. Osim toga, ova igra ne mora biti jednosmjerna već nakon njihovih odgovora i vi možete reći šta je to vas danas nasmijalo, rasplakalo, a šta se naučili. Svake večeri možete i voditi bilješke, kako biste poredili svoje uspjehe od prethodnog dana, sedmice ili mjeseca. Neka to bude vaša porodična igra koju igrate svake večeri, a koja dugotrajno djeluje na vaš razvoj odnosa unutar porodice.

Jednostavno je, zar ne? Samo tri pitanja. Šta vas je činilo srećnima, tužnima ili ljutima danas? A šta ste naučili? Vjerujemo da će odgovori biti kreativni i zabavni. Svaki od njih na svoj način.

Izvor: LOLA

Autor: minimagazin.info

www.minimagazin.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Goran
Goran
Goran zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale. Prati lokalne vijesti i kulturna dešavanja za portale TNT Grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa