Lukavac Cement obilježava 50. rođendan sa rekordnim poslovnim uspjehom – Poslovni magazin

Imamo vrhunska postrojenja, među najmodernijim u Evropi, kaže Kumrić

Lukavac Cement slavi značajan jubilej ove godine – 50 godina uspješnog poslovanja. Počela je sa radom 1974. godine, privatizirana od strane austrijskog investitora 2001. godine, a od decembra prošle godine kompanija je dio mađarske grupacije Talentis. Godišnji kapaciteti proizvodnje Lukavac Cementa su 700.000 tona klinkera i više od 900.000 tona cementa, uz proizvodnju gotovog betona u fabrikama u Sarajevu i Banjoj Luci od 2014. godine. Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa, govori za Business Magazine o jubileju i budućnosti kompanije.

BM: Šta je donio novi vlasnik u poslovanje Lukavac Cementa?

KUMRIĆ: Lukavac Cement je postao dio mađarske Talentis Grupe od decembra 2023. godine. Ovo otvara vrata novim tržištima i mogućnostima za kompaniju, u skladu sa strategijom grupe koja je lider na tržištu centralne i istočne Europe.

Integracija u veću grupaciju će iskoristiti potencijale fabrike, otvoriti nova tržišta i implementirati projekte za unapređenje proizvodnje. Fokus će biti na smanjenju ekološkog otiska, uključujući nove tehnologije za alternativna goriva, hvatanje ugljika i korištenje solarne energije.

Apsolutno smo usmjereni na smanjenje ekološkog otiska i kreiranje održivih rješenja za buduće generacije.

BM: Gdje je Cementara Lukavac u godini proslave 50 godina?

KUMRIĆ: Lukavac Cement obilježava 50 godina rada sa vrhunskim postrojenjima, među najmodernijim u Evropi. Posvećeni smo zaštiti okoline, povećanju upotrebe alternativnih goriva i smanjenju emisija stakleničkih plinova. Posjedujemo certifikate za kvalitetu i okolinu kao potvrdu našeg truda za očuvanje prirode.

Nadalje, kompanija se uspješno nosi sa izazovima evropskog i svjetskog tržišta, ostvarujući rekordne rezultate i očekujući dalji rast poslovanja.

BM: Kako planirate obilježiti 50 godina poslovanja?

KUMRIĆ: Jubilej će biti obilježen rođendanskim koncertom sa nastupima lokalnih muzičkih zvijezda Divanhana i Dubioza Kolektiv. Želimo zajedno proslaviti ovu važnu obljetnicu, simbolizirajući zajedništvo, kulturu i proslavu života.

Naša posvećenost održivom razvoju, poslovanju i zaštiti okoliša nastavlja se kroz projekte koji će imati pozitivan utjecaj na buduće generacije i okolinu u kojoj djelujemo.

Objava Lukavac Cement 50 rođendan slavi rekordnim poslovnim rezultatima pojavila se prvi puta na Business Magazine.

Izvor: ( / Javno.ba )

drugi upravo čitaju