back to top

LESKOVAČKI LJUTI AJVAR Birajte varijantu koju više volite – samo da malo “rezi” ili da ožari nepca

Sastojci:

1,5 kg crvenih paprika
2-3 ljute papričice (ako hoćete da bude ljući, da „ožari nepca“ dodajte više)
2-3 čena bijelog luka
3-4 kašike ulja
so po ukusu
sirće po ukusu (oko 2-3 kašike)
šećer po ukusu (oko 1 kašika, opciono)
mljevena crvena paprika po ukusu (za dodatnu boju i ukus, opciono)

Priprema:

Operite paprike i ljute papričice, a zatim ih isjecite na krupnije komade, uklanjajući sjemenke. Stavite ih u veliku šerpu ili lonac i kuvajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i blago se karamelizuju, povremeno miješajući. To će trajati otprilike 30-40 minuta. U međuvremenu, možete zagrijati ulje u drugoj tavi i propržiti isjeckani bijeli luk dok ne postane staklast. Dodajte ljute papričice i kratko propržite. Kada su paprike skuvane, izvadite ih iz šerpe i ostavite da se ohlade nekoliko minuta. Zatim ih oljuštite i isjeckajte na manje komade.

U blenderu ili procesoru za hranu, usitnite skuvane paprike, beli luk i ljute papričice dok ne dobijete glatku smesu. Po potrebi dodajte malo ulja da biste olakšali proces mljevenja. Prebacite smjesu iz blendera nazad u šerpu. Dodajte so po ukusu, sirće i šećer. Dodajte i mlevenu crvenu papriku ako želite intenzivniju boju i ukus. Kuvajte ajvar na niskoj vatri, povremeno miješajući, još 20-30 minuta ili dok ne postane gušći i dobije bogatiji ukus.

Nakon što se ajvar skuva, sipatjte ga u sterilisane staklene tegle dok je još vruć. Zatvorite tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

aloonline.ba

drugi upravo čitaju