Lavrov nakon otkazane posjete Srbiji: Željeli smo potvrditi ruski stav u vezi Kosova i BiH

(Patria) – Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je očigledno da Brisel i NATO žele da u "zatvoreni Balkan" pretvore taj region.

Lavrov je na konferenciji za novinare u Moskvi povodom zabrane preleta aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor susjednih zemalja Srbije, gdje je trebao da se sastane sa srpskim zvaničnicima, istakao da odnose Srbije i Rusije niko neće uspjeti da sruši.

On je naglasio da su pozvali ministra inostranih poslova Srbije Nikolu Selakovića da uskoro posjeti Rusiju i da se nadaju da njegov avion neće biti izvrgnut kazni Brisela, koji je izgubio okvire i granice.

Lavrov je rekao da posjetom Srbiji htio da potvrdi ruski stav u vezi Kosova i BiH, i "Otvorenog Balkana", ali da u Briselu nisu htjeli to da dopuste.

On je dodao da zabrana preleta njegovog aviona pokazuje koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korištenju najgrubljih sredstava na uticaj onih koje se vode nacionalnim interesima i nisu spremni da žrtvuju svoje principe radi onog što nameće Zapad.

Lavrov je dodao da Srbija sa tačke gledišta Zapada ne može da ima slobodan izbora partnera, što je cinizam i što ne čudi, te naglasio da je Zapad jasno stavio do znanja da će koristiti pritiske, dvostruke aršine, što je pokazano i 1999. godine prilikom bombardovanja Srbije.

On je ocijenio da će u vezi sa ovim slučajem objašnjenja biti više, da će zemlje koje su zabranile prelet ruskog aviona reći da su im naredili, dok će Zapad tvrditi da su samostalno donosili te odluke.

Lavrov je istakao da se desilo nešto nezamislivo jer je jednoj suverenoj zemlji oduzeto pravo na ostvarivanje spoljne politike.

Crna Gora, Bugarska i Sjeverna Makedonija zabranile su sinoć prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor uoči najavljene posjete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.

Nakon toga je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova potvrdila da su zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile nebo za avion Sergeja Lavrova, ističući da Moskva ne pravi novu gvozdenu zavjesu, već Evropa ograđuje Rusiju.

nap.ba

drugi upravo čitaju