Kultna pjesma “Bacila je sve niz rijeku” krije dvije ljubavne priče legendarnih pjevača

kultna pjesma “bacila je sve niz rijeku” krije dvije ljubavne priče legendarnih pjevača

Pjesma “Bacila je sve niz rijeku” legendarnih Indeksa nakon objave postala je veliki hit, ali i zaštitini znak Indeksa. Osim što nosi posebnu emociju, ova pjesma krije i jednu zanimljivu priču.

Naime, stvarane ove pjesme započeo je Fadil Redžić, basista Indeksa, on je napisao muziku dok je boravio u Sovjetskom Savezu na turneji sa drugim bendom.

On je svojevremeno ispričao kako je nastala muzika za pjesmu, a poslije i tekst.

“Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, onda me uhvatila tuga pa sam zasvirao na gitari i odsvirao to. Onda sam dao Kemi i on se zaljubio i to je sročio, a meni se to nije svidjelo u prvi mah, taj tekst, usred bašče… ali poslije mi je odgovarala, izuzetan tekst”, kazao je.

Samo nastajanje pjesme je specifično, ali i priče koja se krije iza stihova. Tekst pjesme govori o dvije velike ljubavi, a emocije je preneo u stihove Kemal Monteno.

“Nija baš sasvim moja priča, dvije su priče spojene u toj pjesmi – jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dječačkih dana”, rekao je.

On je tada bio zaljubljen u jednu djevojku iz Čapljine.

“Šta ću, zaljubio se… Pođem ja u Čapljinu nju da potražim, odem onim ćirom do tamo. Lutam, gledam hoću li je negdje sresti, ništa ne znam, ni gdje živi, ma ništa… I idem tako po onoj Čapljini, ljeto, osamdeset stepeni, i odjednom, na nekom ćošku, stoji ona, bosa, a oko nje – cveće. Prodaje cveće. I meni tako ta slika ostane. Otud ti je ‘stajala je usred bašte ko najljepši cvijet’“, otkrio je jednom prilikom Monteno.

Međutim, to nije sve, ova pjesma opisuje tragičnu sudbinu Davorina Popovića, frontmena Indeksa. On je bio u vezi s jednom djevojkom iz Sarajeva. Iako je njihova ljubavna veza bila ozbiljna, djevojka nije bila spremna za brak. Međutim, ostala je u drugom stanju, a nisu planirali dijete. Par je odlučio da se vjenča, ali uoči vjenčanja, djevojka je abortirala i zauvijek napustila Davorina, piše klix.ba.

glassrspke/press

pressmediabih.com

drugi upravo čitaju