KRŠ I LOM U „ESTRADI“: Milić Vukašinović otkrio tajne čuvenog sarajevskog kafića, evo šta su radili Brega, Čola i Tifa…

Osnivači i vlasnici čuvenog kafića su bili Perica Stojanović i Raka Marić. Da bi se zadržao renome “u raji” poznati estradnjaci morali su da budu viđeni u legendarnom kafiću i to u udarnim terminima – između 12 i 15, te nakon 19 sati, a jedan od onih koji je često bio viđen tamo je i Milić Vukašinović.

“‘Estrada’ je bilo mjesto gde smo se svi skupljali. I to ne samo muzičari i poznati likovi već i cijela sarajevska raja. Tu je bio prvo neki drugi gazda, pa je onda moj prvi bubnjar iz Vatrenog poljupca Perica Stojanović preuzeo taj kafić. On je isplatio tog gazdu i onda se Perica udružio sa Rakom Marićem da zajedno vode ‘Estradu’. Sve do rata to je bilo glavno mjesto. Uvijek je bilo puno”, ispričao je Vukašinović i otkrio ko je sve dolazio u lokal.

“Svi sarajevski muzičari su dolazili: Bregović, Hari Mata Hari, Indeksi, Čola, Merlin… Sjećam se i Milija, on je bio mali dečko tad, vrlo perspektivan. Mi smo se tu sastajali i ostajali posljednji. Bilo je tu humora, svega, pijančenja. Ja sam tad mnogo pio i ne sjećam se mnogih stvari. O ovome nikom nisam pričao do sada. Tifa i ja smo sjedili ispred šanka, pili i slušali našu LP ploču. Pored mene su sjedile dvije lijepe djevojke, a na vratima je uvijek stajao Pericin brat, koji je imao zadatak da čuva stražu i da mi javi ako mi dolazi žena. Međutim, tada mi je žena došla sa druge strane, sa obale, a ne iz pravca katedrale. Kako je upala u ‘Estradu’, odmah je tu jednu plavušu napala i počela da udara. Ja sam mislio da će mene da udari, pa sam se sklonio, a ta jadna plavuša je dobila šamarčinu”, prisjetio se Milić za Kurir te istakao da je u lokalu bilo svega:

“Nisam ja jedini koji se švalerisao u ‘Estradi’. Svačega je tu bilo. Dolazili su tu sa djevojkama, sve najljepše Sarajke koje su bile vrijedne pažnje tu su dolazile. Znali su da su tu muzičari. Tu smo mi sjedili od podne na kafi, a i kasnije uveče je bio izlazak. Nekad je toliko ljudi bilo tamo da autobus koji je tuda prolazio nije mogao da prođe”.

Vukašinović je otkrio i razlog zbog čega Raka Marić više ne želi da se prisjeća “Estrade” i tih dana.

“Za njega je to bolno, jer čim je proglašena nezavisnost BiH, pred sam rat, isto veče su ‘Estradu’ izrešetali kalašnjikovima. To je njemu teško palo. To je bio znak da tu više niko ne smije da dolazi, kao što se i desilo”, ispričao je muzičar.

drugi upravo čitaju