Kreativne ideje za dvorište kao iz bajke

Kada vidite toliko divnih dvorišta koja su uređivale ekipe hortikulturnih stručnjaka, ponekad i zaboravite kako divna mogu biti mala dvorišta koja improvizovano uredite. Velike, moderne saksije su sigurno atraktivne i izgledaju savremeno, ali dvorište možete divno ukrasiti ako iskoristite polovne stvari koje ste riješili baciti. Zato, zavirite u podrume, tavane ili na buvljake, i pokušajte naći predmet koji ćete pretvoriti u lijepu saksiju. Ne biste vjerovali šta se može napraviti od starog predmeta, malo boje i raznobojnog cvijeća.

Evo nekoliko prijedloga pomoću kojih ćete svoj vrt učiniti ljepšim i zanimljivijim.

STOLICA: Svi prije ili kasnije imamo stolice kojih jedva čekamo da se riješimo. Ako imate stolicu tradicionalnog oblika, sa dekorativnim nogama i naslonom, skinite sjedeću površinu umjesto koje ćete staviti veću saksiju. I saksiju i stolicu ofarbajte u istu boju, poput jarkoplave, koja je vesela i podsjeća na ljeto. U ovom slučaju možete koristiti biljku sa bogatim i gustim cvijećem.

kreativne ideje za dvorište kao iz bajke

STARA CIPELA: Stara cipela ili čizma koju ćete napuniti zemljom je savršena saksija za biljke s manjim cvjetovima. Na fotografiji možete vidjeti klompu “kroksicu”, koja je idealna za ovo, jer omogućava dobru drenažu. Cipela sa cvijećem – izgleda gotovo bajkovito.

KANTE: Stare kante u koje možete posaditi bilje nisu tako nova ideja, ali ako su te kante metalne izgledaće puno ljepše. Posebno ako u njima posadite začinsko bilje.

NAMJEŠTAJ: Kada komad namještaja preraste svoju prvobitnu funkciju i kada ga zamijenite novim, imajte na umu da mu i dalje možete udahnuti novi život. Iznesite ga u dvorište i napravite od njega dom za ljubičice, zumbule i ostalo ukrasno bilje. Jednostavniji način jeste da u recimo staru komodu samo postavite saksije, a način koji zahtijeva malo više rada podrazumijeva pravljenje sistema drenaže, postavljanje obloga, punjenje komode zemljom i sadnju.

KUHINJSKE POSUDE: Malo se osvrnite po svojoj kuhinji i ostavi i dobićete bar nekoliko ideja za zanimljive saksije. Tu su tepsije i posude za hljeb, koje treba probušiti na dnu. Zatim, konzerve i razne limene posudice, poput onih za keks i začine. Ako imate staru cjediljku, iskoristite je, ona je kao stvorena za ovu ideju. Zanimljivo će izgledati i čajnici i velike šolje napunjene cvijećem i kaktusima.

IDEJAMA NIKAD KRAJA: Stari bubanj za veš-mašinu, iznosani ceker, dotrajale ladice, pa čak i gitara… ideja ima bezbroj. Sve što treba da uradite jeste da izaberete najljepše cvijeće i malo se zaprljate zemljom praveći svoj dvorišni ukras na koji ćete biti ponosni.

www.dominfo.ba

drugi upravo čitaju