Košarac: Podrška aktivnostima na uključivanju BiH u inicijativu ‘Otvoreni Balkan’

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac podržao je aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske i srpskih predstavnika u institucijama BiH na pridruživanju BiH regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan”.

– Pozdravljam jučerašnji zaključak Narodne skupštine da podrži uključivanje BiH u inicijativu ‘Otvoreni Balkan’, potvrđujući time da je Republika Srpska trajno posvećena očuvanju mira i stabilnosti kroz saradnju na integracijskim inicijativama – poručio je Košarac.

Podsjetio je da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prije dvije godine pokrenuo pitanje pristupanja BiH ovom regionalnom projektu, koji omogućava brojne benefite građanima i privrednoj zajednici kroz jedinstveno regionalno tržište, slobodan pristup tržištu rada, slobodan protok ljudi, kapitala, roba i usluga.

– Na značaj ‘Otvorenog Balkana’ ukazao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je uoči dvodnevnog Samita ove regionalne inicijative u Ohridu, pozvao Predsjedništvo BiH da razmotri i podrži pristupanje BiH ovoj inicijativi – naveo je Košarac.

Po njegovim riječima, jačanje saradnje i unapređenje ekonomskih veza u regiji treba da bude prioritet institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

– Svjestan činjenice da ‘Otvoreni Balkan’ znači vjetar u leđa domaćoj privredi, ekonomskom razvoju, povećanju broja investicija i radnih mjesta, lično sam snažan zagovornik priključivanja ovoj regionalnoj inicijativi. O njenim prednostima u više navrata razgovarao sam sa zvaničnicima zemalja članica – Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, nakon čega sam u potpunosti uvjeren da ne postoji nijedan opravdan razlog da ostanemo ‘crna rupa’ na zapadnom Balkanu – poručio je Košarac.

Kako je istakao, dodatni motiv za uključivanje BiH u inicijativu ”Otvoreni Balkan” predstavlja odlučna opredijeljenost poslovne zajednice Republike Srpske i Federacije BiH za regionalno povezivanje i saradnju.

Košarac je naglasio da iz kontakta sa predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH i privrednih komora Republike Srpske i Federacije BiH proizlazi jasan stav domaćih privrednika da protivljenje pozitivnim regionalnim tokovima znači usporavanje i direktnu blokadu razvoja privrednih potencijala.

– To je nedopustiva praksa, protiv koje se moramo boriti u interesu građana i poslovne zajednice. Zbog toga ćemo i dalje insistirati na članstvu u ‘Otvorenom Balkanu’, suprotstavljajući se politikama koje, vođene predrasudama i politikanstvom, drže kao taoce domaći privredni sektor – zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Javno.ba / FENA

biznis.ba

drugi upravo čitaju