31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

Košarac: nećemo odustati od borbe za Trgovsku goru

SARAJEVO, (Patria) – Članovi Koordinacionog tijela za Trgovsku goru, na današnjem sastanku su informisani da je Pravni tim usvojio Nacrt strategije pravne zaštite interesa Bosne i Hercegovine u vezi s pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

S tim u vezi, učesnici sastanka su razmijenili mišljenja o daljoj implementaciji potrebnih aktivnosti na osnovu međunarodnih konvencija čija je Bosna i Hercegovina  potpisnica, s fokusom na Arhušku i Espo konvenciju.

– Nacrt strategije će biti dostavljen resornim entitetskim ministarstvima na mišljenje, nakon čega ćemo ovaj dokument, zajedno sa izvještajima Pravnog i Ekspertskog tima, do kraja mjeseca uputiti Savjetu ministara BiH na usvajanje – izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Na sastanku je također istaknuto da BiH nije u zaostatku u odnosu na Hrvatsku kad je riječ o aktivnostima usmjerenim na zaštitu njenih interesa, u skladu s odredbama navedenih konvencija.  

– Važno nam je da nismo u zastoju te da na adekvatan način pratimo i reagujemo na aktivnosti koje provodi Hrvatska. Zahvalan sam za angažman nadležnih institucija i tijela na svim nivoima vlasti u BiH na rješavanju ovog pitanja. Naš prioritet je zaštita zdravlja naših građana i očuvanje životne sredine. Od toga nećemo odustati – poručio je ministar Košarac.

PROČITAJ  PETEV PRED SUSRET S FINSKOM: NADAM SE DA NEĆEMO PRAVITI GREŠKE

On je podržao plan članova Ekspertskog i Pravnog tima da prisustvuju predstojećem sastanku Zajedničke konvencije o bezbjednom zbrinjavanju istrošenog goriva i radioaktivnog otpada, koji će biti održan u Beču. Istaknuto je da će domaći eksperti tom prilikom ukazati na nedovoljno odgovorena pitanja Hrvatske o potencijalnoj izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori.

Na današnjem sastanku Koordinacionog tijela, čiji je organizator bio ministar Košarac, prezentovani su izvještaji o dosadašnjem radu i planirane aktivnosti Ekspertskog i Pravnog tima u sprečavanju izgradnje ovog odlagališta.

-Click Here To Join Native Media

Osim Košarca, učesnici sastanka bili su ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministrica turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo, direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko i predsjedavajući Pravnog tima Željko Bogut.

Na sastanku je istaknuto da Ekspertski tim za naredni mjesec planira ponovnu posjetu Čerkezovcu na Trgovskoj gori, kao potencijalnoj lokaciji za izgradnju spornog odlagališta, nakon čega će biti sačinjene stručne analize u vezi s geološkim i geofizičkim istraživanjima, istražnim bušenjima, nultim stepenom radioaktivnosti te seizmiološkim mjerenjima.

PROČITAJ  Kordić bi provodio istu politiku kao Čović koji je jedini šef u HDZ-u

– Ohrabrio nas je tromjesečni plan Ekspertskog tima, s jasno definisanim i razrađenim aktivnostima. To je dokaz da su domaći eksperti ozbiljno pristupili svom zadatku te da će i dalje biti potpuno mobilni kako bi u konačnici imali adekvatne rezultate neophodnih istraživanja i stručnih analiza – kazao je  Košarac.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa