6.6 C
Sarajevo
Pon, 03, 23

KOMŠINICA IZ PAKLA: STANARE GAĐA STAKLENIM FLAŠAMA, ŠALJE IM BIZARNE PORUKE I MAŽE IZMETOM AUTOMOBILE I STUBIŠTE

KOMŠINICA IZ PAKLA: STANARE GAĐA STAKLENIM FLAŠAMA, ŠALJE IM BIZARNE PORUKE I MAŽE IZMETOM AUTOMOBILE I STUBIŠTE

U ovoj priči nisu bitni ni ime ni ulica ni grad… Bitno je da po ko zna koji put ljudi trpe od osobe kojoj je evidentno potrebna pomoć! Baca mokraću po liftu, maže izmetom automobile susjeda, reže optičke kablove, uništava imovinu, šalje i ostavlja bizarne poruke u kojima optužuje susjede da je truju strujom, cijanidom i slično. A počela je, govore komšije, bacati pune staklene boce i sve što joj dođe pod ruku s trećeg sprata na parking za osobe s invaliditetom i dječji park, piše Dnevnik.hr.

Mokraća po liftu, uništavanje sandučića ostavljanje poruka po zgradi, trganje optičkih kablova…

  • Isto tako je mazala sa izmetom stubište, od drugog kata pa prema dole, žali se komšinica.

Ispod prozora iskidani računi. Tuđi, adrese s drugog kraja grada. Na stablu odjeća, krpe. Sve su stanari prijavili i policiji i Centru za socijalnu zaštitu. Ništa se dogodilo nije, osim što je stanje postalo još opasnije.

KOMŠINICA IZ PAKLA: STANARE GAĐA STAKLENIM FLAŠAMA, ŠALJE IM BIZARNE PORUKE I MAŽE IZMETOM AUTOMOBILE I STUBIŠTE

Ekipa emisije “Provjereno” došli su na mjesto događaja, gdje su i sami vidjeli poruke koje žena ispisuje na vratima svojih komšija. Oni su, tvrde, sve prijavljivali i Centru za socijalnu zaštitu, policiji i DORH-u – no sve bez konkretnih rezultata, a problemu se ne nazire kraj.

  • Stvar je totalno eskalirala kad je krenula bacati staklene boce pune vode, svjedoči jedna komšinica, dok drugi stanar potvrđuje kako mu je, ne samo jednom – proletjela boca pokraj glave.
  • To je ruski rulet. Znači, neko će prije ili kasnije dobit bocu u glavu i onda ćemo se svi čuditi. Mi ne, mi se više tome ne čudimo. Ali onda će biti sigurno pisanja o tome kako je to moguće, što su radili ovi, što su uradili oni, kaže predstavnik stanara.
KOMŠINICA IZ PAKLA: STANARE GAĐA STAKLENIM FLAŠAMA, ŠALJE IM BIZARNE PORUKE I MAŽE IZMETOM AUTOMOBILE I STUBIŠTE

Sve je počelo 2017. godine, govori predstavnik stanara – kad mu je počela slati poruke o zračenju, kotlovnici, ventilacijskim otvorima.

  • Ona se žalila da je netko ometa nekakvim šuškanjem po stanu, da ona osjeti elektromagnetsko zračenje i tako dalje. Mi smo to sve provjerili. U mojoj domeni što se moglo napraviti. Znači, mi smo pogledali taj stan, provjerili smo, očistili začepljenu kanalizaciju koja je bila u tom stanu, a što se tiče ovih drugih stvari, šuškanja po stanu, to se pokazalo nerealni, ispričao je predstavnik stanara.

Elektra je čak i promijenila transformator i radila mjerenja zračenja, koja su bila uredna, govori on. A onda su poruke poprimile drugačiji ton. Optužuje ih da je truju putem rutera, ventilacijskih otvora, strujnih kablova.

Piše da je truju cijanidom i drogama. Naziva ih ubojicama i čedomorima, a sebe djetetom.

Iste e-mailove prima i policija, koja je nebrojeno puta intervenisala. Susjedi svaki put zovu policiju, a policija je intervenirala i zbog anonimnih prijava da u zgradi curi plin, ali i drugih prijava, koje su također bile anonimne.

KOMŠINICA IZ PAKLA: STANARE GAĐA STAKLENIM FLAŠAMA, ŠALJE IM BIZARNE PORUKE I MAŽE IZMETOM AUTOMOBILE I STUBIŠTE

Posljednje što su prijavili je bila prijetnja smrću komšijinoj supruzi, i to na njenom bivšem radnom mjestu.

Uništava imovinu zgrade, ali i telekoma. Uništavanje optičkih kablova snimila je i nadzorna kamera, i to više puta.

Ali to nije sve. Nebrojeno puta komšijama su nestali otirači, biljke u hodnicima.

Jedna komšiinica ističe kako ju je strah jer je u pitanju osoba koja u jednom trenutku ispada u redu, a u drugom se trenutku ne zna što je u stanju napraviti.

Vrhunac gdje su svi u strahu je trenutak kada su kroz prozor počele letjeti staklene boce i ne samo boce.

To da je izostala reakcija institucija, čudi i sudskog vještaka psihijatrije Arbanasa.

  • Ako netko ugrožava tuđe zdravlje i život, onda ne može biti da policija ne može doći. Valjda će u situacijama životne ugroženosti policija reagirati i samo je razlika hoće li ta osoba biti taj čas hospitalizirana ili će policija zaključiti, budući da osoba ugrožava tuđi život, a nije duševno bolesna, onda će je vjerojatno privesti – pojašnjava prof. dr. sc. Goran Arbanas sa Zavoda za forenzičku psihijatriju “Dr. Vlado Jukić”.

Međutim, nije se dogodilo ništa od navedenog. Komšije kažu kako se žena zaključa u stan i niko ne može do nje. Jednom su je i priveli nakon što je, govori jedan stanar, nasrnula na njega i suprugu.

KOMŠINICA IZ PAKLA: STANARE GAĐA STAKLENIM FLAŠAMA, ŠALJE IM BIZARNE PORUKE I MAŽE IZMETOM AUTOMOBILE I STUBIŠTE

Stanari su otišli toliko daleko da su angažirali i advokaticu da podnese kaznene prijave. Pisala je nadopune i požurnice. DORH je poslao spis policiji, a policija još nije ispitala nikoga, govore. A sve je to bilo u julu prošle godine.

Da susjeda ima psihičke smetnje, nemaju napismeno, no postupci i poruke koje ona šalje govore za sebe.

Policija je odgovorila kako su u posljednjih godinu dana imali 12 prijava. U deset mjeseci ove godine poslala im je 350 e-mailova.

Podnijeli su DORH-u posebni izvještaj po pitanju kaznenog djela oštećenja tuđe stvari. Tri puta su obavještavali centar za socijalnu zaštitu.

Jednom prilikom tokom privođenja pozvali su hitnu pomoć, no oni je nisu hospitalizirali.

Nakon priloga u Provjerenom, ipak se pronašlo rješenje.

I to jer se osobno zauzeo psihijatar sagovornik iz priloga, koji je u saradnji s porodičnim doktorom, policijom, centrom za socijalnu zaštitu i hitnom organizirao intervenciju koja je rezultirala liječenjem i smještajem osobe pod skrb i nadzor.

Stanari nastoje pomoći ne samo sebi već i svojoj komšinici.

Pomoć je, kažu – više nego njima potrebna nesretnoj ženi, koja očito ima problem koji, nažalost, nikog ne zanima.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 2.3 / 5. Brojanje glasova: 3

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa