KOMENTAR / Jakirović sada mora pokazati da je kompletan

Dojmovi se i dalje sliježu, nitko baš nije do kraja siguran što je vidio u prvom duelu protiv Šerifa, osim rezultata 0:0, ali u Zrinjskom znaju jedno – u uzvratu sa Šerifom u Kišinjevu, bit će teže. A posebno se to odnosi na Sergeja Jakirovića i njegovu pripremu u punom smislu riječi specifične utakmice.

Nula – nula na startu kampanje u Ligi prvaka, rezultat je s kojim je Sergej Jakirović zadovoljan, ali opet – u tom je duelu s moldavskim prvakom vidio i stvari koje mogu zabrinuti. Vidio je ono što je znao, da Šerif ima brze igrače koje su Plemići zaustavljali, ali krajnjim naporom. Vidio je i očekivanu neuigranost, jer su ovi promijenili praktički pola tima, neuigranost koja bi se do uzvrata u Kišinjevu idućeg utorka (19 sati) mogla donekle ublažiti. Ukratko, Šerif u Moldaviji mogao bi se razlikovati od Šerif kojeg je vidjela mostarska publika… što je uostalom najavio i trener im Stjepan Tomas koji je novinarima nakon mostarskih 0:0 poručio da će u Kišinjevu – krenuti agresivnije. Tu možda leži najveći, možda ne razlog za brigu, ali sigurno detalj oko kojeg bi Jakirović morao oformiti taktiku za prolaz dalje.

U Mostaru su oba trenera, i Jakirović i Tomas, igrali na kartu opreza, a to nekako ne povezujemo sa strategom Plemića. Jer ipak su on i njegov Zrinjski sinonimi za ofenzivu, za konstantni pritisak, za završnicu sa što većim brojem igrača i na koncu – za pobjede, uvjerljive pobjede. No, ne treba se previše zanositi svim tim superlativima, jer ovo je ipak Liga prvaka. A u Ligi prvaka, kao što je Jakirović istaknuo i prije duela s Moldavcima, igraju puno brži igrači koji efektnije koriste greške rivale.

Pod Bijelim brijegom Jakirović je položio, jer od svojih je napadačkih postulata donekle odstupio… što se protiv takvog rivala moralo napraviti. Bio je to pametan potez, iako je donekle zakočio Bilbiju i društvo, onako u glavama… ali bolje da jeste, nego da su se otvorili i otvorili put brzonogim rivalima. Zrinjski je ostao u životu, i dalje na papiru ima dobre šanse, a kako više nema gola u gostima – ispada kao da se igra samo jedna utakmica. Uzvrat u Kišinjevu, za koji Profa Jakir ima taj luksuz da ga može pripremati na praznom papiru, bez bremena rezultata iz prvog susreta.

Jasno, neće ga pripremati kao u potpunosti odvojenu utakmicu, jer ona to nije – ipak je u mostarskih 90 minuta postavljena određena referenca. Ali na određeni način zapravo se i može pričati o samo jednoj utakmici. Utakmici u kojoj Jakirović mora odlučiti kako protiv bržeg rivala koji je uz to najavio ofenzivniju igru, u što ne treba sumnjati. To bi u prijevodu trebalo značiti da bi Jakirovićeva idejna postavka mogla biti presudna. Njegov potpis. A ako se i za jednog trenera u BiH govorilo da ima svoj potpis, to je onda Sergej Jakirović. S tim da ga, koliko god bio prepoznatljiv, u Kišinjevu mora modificirati… i pokazati nam svima da je zapravo kompletan trener. Ostaje vidjeti hoće li to napraviti gušćim veznim redom, blokom ispred zadnjeg bloka, ili možda taktikom apsolutno fokusiranom na kontre? Ili će nas možda sve iznenaditi, pa na Šerifa krenuti kao pravi bandit, agresivno, podmuklo.

Piše: Slaven Nikšić
desk@dnevni-list.ba

The post KOMENTAR / Jakirović sada mora pokazati da je kompletan appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju