KOLAPS VOZILA BEZ VOZAČA: Robotaksi startao neslavno

U prometnoj zoni u San Francisku nastao je potpuni kolaps zbog neispravnih taksi vozila bez vozača, samo dan nakon što je odobrena njihova veća upotreba u gradu. Robotaksiji su jednostavno stali usred vožnje.

Vozila, u vlasništvu General motorsa i Vejma, sada mogu putnicima da naplaćuju vožnju u San Francisku danonoćno.

Lokalni zvaničnici su se usprotivili ekspanziji vozila bez vozača iz bezbjednosnih razloga, ukazujući na niz incidenata u kojima su se ponašali nemarno.

Takozvana robotaksi vozila blokirala su saobraćaj, uključujući i vozila Hitne pomoći u gradu, što je dovelo do dugih kolona.

Čak 10 automobila bez vozača prestalo je da radi u petak uveče u prometnom naselju, a očevici su naveli da se čekalo 15 minuta prije nego što su se ponovo pokrenuli.

Kalifornijska komisija za javna preduzeća dala je odobrenje vozilima koja pružaju non-stop uslugu vožnje prethodnog dana.

-Aktivno istražujemo i radimo na rješenjima kako bismo spriječili da se ovo ne ponovi i izvinjavamo se onima koji su bili pogođeni – istaknuto je iz Kruza.

Kruz i Vejmo su potrošili milijarde dolara na tehnologiju za vozila bez vozača. Oni planiraju da prošire svoje usluge na druge gradove i tvrde da su njihova vozila bezbjednija, pouzdanija i jeftinija od taksi usluga koje se oslanjaju na ljude vozače.

Kritičari su, međutim, optužili tehnološke kompanije da koriste San Francisko kao centar za testiranje, dovodeći njegove stanovnike u opasnost.

(Express/najportal.ba)

KOLAPS VOZILA BEZ VOZAČA: Robotaksi startao neslavno Express.


express.ba

drugi upravo čitaju