Sastojci
3-4 veće mrkve (oko 300g )
1 šolja urme (230 g)
1 šolja zobenih pahuljica (80 g)
1 šolja kokosovog brašna (60 g)
1 šolja badema (200 g)
1 vanilin šećer
2 kašičice cimeta
¼ kašičice đumbira
¼ kašičice mljevenog muskatnog oraščića
malo morske soli
malo biljnog mlijeka
ZA KREMU OD INDIJSKIH ORAŠČIĆA:
1 šalica indijskih oraščića (160 g)
3 sušene urme
1 kašika susama
1 vanilin šećer
oko 30 ml biljnog mlijeka
Priprema
Mrkvu narendajte i stavite u električnu sjeckalicu. Dodajte urme koje ste prethodno prelili toplom vodom i kvasili 5 minuta, a zatim ocijedili.
Dodajte zobene pahuljice, kokosovo brašno, bademe, vanilin šećer, cimet, đumbir, muškatni oraščić i malo soli. Usitnite smjesu i dodajte zobenog mlijeka po potrebi da dobijete gustu kompaktnu smjesu.
U manji četvrtasti kalup (staklena ili keramička posuda) koji ste obložili papirom za pečenje nanesite smjesu od šargarepe i poravnajte.
Za kremu od indijskih oraščića u sjeckalicu stavite indijske oraščiće, urme (namočene), susam, vanilin šećer i usitnite. Dodajte po potrebi zobenog mlijeka da dobijete kremu.
Kremu nanesite na smjesu od mrkve i poravnajte. Ukrasite listićima mrkve i nasjeckanim bademima.
Držite u frižideru 2 sata prije posluživanja. Narežite na kocke i poslužite.
Savet
Ovaj veganski kolač brzo je gotov, a nema potrebe niti za vaganjem sastojaka.
BONUS VIDEO: