Koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Pojam i Opsidijan su među najpopularnijim aplikacijama za stvaranje (i spremanje) bilješki na tržištu. Ili kako bismo rekli na engleskom – “uzimanje bilješki“prijave.

Obje aplikacije nude širok raspon mogućnosti za organiziranje i upravljanje bilješkama. Ali koja je aplikacija bolja? Ili možda konkretnije pitanje – koja je aplikacija bolja za vas?

Odgovarajuće aplikacije imaju različiti pristupi i mogućnosti, koje ćete vidjeti u nastavku. Usporedit ćemo mogućnosti pohrane, opcije i cijene da vidimo imaju li dodatke, API-je i slično. Pa krenimo redom.

Bilješke i značajke

Ove dvije aplikacije koriste različitu terminologiju. Pojam koristi “radni prostori” (Engleski “radni prostori“) koja se sastoji od stranica. Opsidijan koristi “sefovi” (engl. “trezori”) koji se pak sastoje od bilješke. Obje aplikacije nude intuitivno korisničko sučelje koje olakšava prilagodbu i organizaciju podataka.

opsidijan vs.  ideja: koja je aplikacija za bilježenje bolja?
Pojam

Pojam imati minimalistički dizajn što olakšava brzo pronalaženje stvari koje su vam potrebne. Koristi bočnu traku s popisom opcija predstavljenih kao gumbi. Vizualno sučelje ili naredbe možete koristiti za dodavanje blokova na stranicu koju stvarate ili uređujete. Lijevi dio sučelja organizira vaš radni prostor u hijerarhiju – dajući vam brzi pregled svih bilješki koje ste stvorili.

Osim za izradu bilješki, Notion može poslužiti i kao jedinstvena destinacija stvoriti baze podataka, upravljanje (tvoj) svaki danzadaci, upravljanje projektima itd. Zapravo, Notion je puno više od aplikacije za bilježenje. Notion dolazi s hrpom ugrađenih značajki i pokušava vam olakšati formatiranje teksta/bilješki kroz dostupne opcije šablone. Možeš koristiti predlošci stranica (engl. “predlošci”) za izradu popisa za kupnju, proračunskih tablica, wiki stranica i više.

Još jedna značajka koja izdvaja Notion od konkurencije je Koncept AI. Umjetna inteligencija o kojoj je riječ može sažeti cijele stranice, generirati novi tekst na temelju onoga što je već napisano i prevoditi tekst na različite jezike.

opsidijan, s druge strane, ima beskompromisan pristup notama. Odnosno, Obsidian je isključivo angažiran stvaranjem bilješki i stvaranjem baze znanja. Rezultat je da morate stvoriti svoje vlastite bilješke od opsidijana od nule.

opsidijan vs.  ideja: koja je aplikacija za bilježenje bolja?
Opsidijan

Obsidian se u potpunosti oslanja na smanjenje, koje možete koristiti za oblikovanje svojih bilješki. S njim možete jednostavno podebljati tekst, kreirati formatirane i neformatirane liste, kreirati “vanjsku” poveznicu, umetnuti sliku i slično.

Obsidianovo sučelje također nudi iskustvo pisanja “bez ometanja” koje vam omogućuje da se usredotočite samo na ono što pišete i na ono što je na ekranu. Njegove glavne karakteristike uključuju: minimalistički uređivač markdowna, ugrađeni grafikon koji prikazuje povezane bilješke i fantastičnu tražilicu.

Dodaci i integracije

Opsidijan temelji se na prilozi, odnosno “dodaci”. Gotovo sve Obsidianove značajke omogućene su preko njega osnovni pribor (“jezgreni dodaci“). Kao rezultat toga, možete dodati nove značajke u Obsidian s lakoćom instaliranje dodatni pribor. Tako da možete koristiti Obsidian kao bazu podataka tako da ga instalirate Dodatak za prikaz podataka. Ili koristite Obsidian kao Kanban organizator instaliranje Kanban prilozima.

opsidijan vs.  ideja: koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Unatoč tome što nema mnogo ugrađenih značajki, Obsidian vam daje platformu koju možete prilagoditi različitim dodacima i izvući maksimum iz svog “tijek rada”, odnosno prilagodite alat prema svojim potrebama. također, Obsidianov API dostupan je na GitHub, pa ako imate neke tehničke vještine, možete izraditi vlastiti dodatak.

Na drugoj strani, Pojam bez dodataka/dodataka. Ali to nadoknađuje spektar karakteristika koji su ugrađeni u aplikaciju. Notion ima toliko značajki da vjerojatno nećete morati ni spominjati dodatke, osim ako ne govorimo o njemu integracija drugih aplikacija u Pojmu. O tome, Pojam imati API koje programeri mogu koristiti za stvaranje prilagođenih aplikacija koje se integriraju s Notionom.

opsidijan vs.  ideja: koja je aplikacija za bilježenje bolja?
Pojam integracije

“Online” i “offline” pohrana podataka

Opsidijan prema zadanim postavkama pohranjuje podatke lokalno. To znači da svom sefu možete pristupiti i kada ste izvan mreže, tj. ne na internetu. Nadalje, pruža mogućnost zaštite vašeg sefa pohranjivanjem na fizički (vanjski) tvrdi disk (npr.).

Obsidianov način pohranjivanja datoteka također osigurava njihove tehnička dugovječnost. Vaše su datoteke spremljene kao .MD datoteke koje možete pregledavati i uređivati ​​s bilo kojim drugim Smanjenje urednik. Čak i da Obsidian sutra nestane, i dalje biste mogli otvoriti predmetne .MD datoteke u drugom alatu, što je veliki plus za ovaj alat.

Na drugoj strani, izvanmrežno skladištenje podaci znače tako nećete imati pristup vaš sef na drugim uređajima. Da biste sinkronizirali svoj Obsidian trezor na mreži, morat ćete platiti pretplatu na Obsidian Sync, ili koristiti uslugu u oblaku kao što je Google vožnja da besplatno sinkronizirate svoj Obsidian trezor.

opsidijan vs.  ideja: koja je aplikacija za bilježenje bolja?
Smanjenje

koncept, međutim, sam pohranjuje podatke poslužitelji u oblaku. Vaš “radni prostor” (skup stranica/bilješki) spremljen je pod vašim Pojam kalkulacije i kad god se prijavite u Notion, vaše bilješke će se automatski učitati. To znači da možete pristupiti svojim Notion bilješkama bilo gdje, na bilo kojem uređaju Priključak za internet.

Međutim, ako se iz bilo kojeg razloga ne možete prijaviti na svoj Notion račun, vaše bilješke neće biti dostupne. Prednost koja dolazi s online pristupom je mogućnost suradnje. Možete dodati druge ljude u svoj radni prostor i raditi zajedno na različitim projektima i stranicama u stvarnom vremenu. Da kolaborativni aspekt pojma je veliki plus za ovaj proizvod ili softver.

Cijena

ja Pojam i Bez opsidijana su za koristiti, ali oboje dolaze sa plaćeni planovi za korisnike koji žele više od osnovnih značajki. Iz perspektive nekoga tko treba alat za bilježenje, vjerojatno vam neće trebati više od besplatnog plana za bilo koju aplikaciju.

opsidijan vs.  ideja: koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Pojam imaju tri plaćena plana uključujući Plus, posao i Poduzeće. Plus plan košta 8 dolara mjesečno i proširuje vašu “povijest verzija”, broj gostiju koje možete pozvati i uklanja ograničenje prijenosa datoteka. Business (15$ mjesečno) i Enterprise planovi namijenjeni su onima koji žele upravljati svojom tvrtkom i projektima putem Notiona.

Opsidijan imaju dva plaćena plana pod imenima Katalizator i Komercijalno. Plan Catalyst je jednokratna uplata od 25 dolara, i daje vam pristup “ranim” verzijama aplikacije. Poanta ovog plana uglavnom je podrška programerima, a ne otključavanje novih značajki.

Komercijalni plan košta 50 USD po korisniku godišnje. Daje vam pravo korištenja Obsidiana u komercijalne svrhe i uključuje prioritetnu podršku. Dodajte tome i sposobnost plaćanja 8 dolara mjesečno pohranite svoj trezor ili sef za bilješke na poslužiteljima Obsidian kako biste ga sinkronizirali na svim svojim uređajima.

opsidijan vs.  ideja: koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Što odabrati: Notion ili Obsidian?

Odgovor na ovo pitanje je teško dati, jer ovisi isključivo o vama preferencije i potrebe. Vjerujemo da će više odgovarati većini korisnika Pojam zato što radi odmah nakon postavljanja, sinkronizira se s poslužiteljima Notiona i možete jednostavno pozvati drugog korisnika Notiona da radi s vama na određenim bilješkama. Također, vjerujemo da će Notion biti odličan alat za manje tvrtke i nove startupe kako ne bi morali skupo plaćati profesionalne alate.

Na drugoj strani, Opsidijan može biti primamljivo za “tehnički potkovanije” korisnike, one koji žele jednostavan uređivač i one koji žele koristiti smanjenje, i oni koji sami žele proširiti alat pomoću dodataka.

Ono što bismo vam savjetovali je da isprobate oba alata. Oba alata su fantastična i sigurni smo da možete uložiti neko vrijeme koristeći oba, a zatim odlučiti koji vam više odgovara.

Napisao: Boris Plavljanić

Post Obsidian vs. Clue: Koja je aplikacija za bilježenje bolja? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs

drugi upravo čitaju