KOGA JE ČOVIĆ POSLAO U ZAGREB!?Zastupnici iz BiH u hrvatskom saboru najtiši po pitanju izbornog zakona

Pitanje promjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini ove godine postalo je i jedna od važnijih političkih tema u Hrvatskoj, ponajprije zahvaljujući insistiranju predsjednika RH Zorana Milanovića. No time su se ekstenzivno bavili i premijer Andrej Plenković, kao i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, pa čak i HDZ-ovi eurozastupnici poput Željane Zovko.

U cijeloj toj prilično bučnoj i kontroverznoj operaciji najmanje se moglo čuti troje saborskih zastupnika iz dijaspore, zapravo iz Bosne i Hercegovine, kojima bi ta tematika trebala biti prioritet, piše Index.hr, a čiji tekst u nastavku prenosimo u cjelosti.

Znate li uopće tko su troje zastupnika dijaspore u saboru?

Dapače, prilično je sigurno da šira javnost nema pojma tko su tih troje saborskih zastupnika, izabranih većinom glasovima Hrvata iz BiH.

Riječ je o Zdravki Bušić, bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu vanjskih poslova i sestri pokojnog otmičara aviona Zvonka Bušića, te gradonačelniku Ljubuškog Nevenku Barbariću i gradonačelniku Kreševa Radoju Vidoviću. Svi su, naravno, članovi HDZ-a.

Radoje Vidović – rijetko govori, nitko za njega nije čuo

Radoje Vidović po struci je profesor povijesti i zemljopisa te diplomirani novinar, a u sabor je ušao s 2827 glasova u XI. izbornoj jedinici (za državljane RH koji nemaju prebivalište u RH). Rođen je 15. siječnja 1970. u Fojnici (Bosna i Hercegovina).

Član je Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za ratne veterane.

Prema podacima Parlametra, GONG-ova projekta koji prati rad saborskih zastupnika, otkako je u saboru od 2020. godine Vidović se baš nije pretrgnuo od rada.

Zabilježeno je da je na jednom aktualnom satu postavio pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, što inače funkcionira po principu “ti meni vojvodo, ja tebi serdare” kada HDZ-ovci postavljaju pitanja svojem premijeru.

Parlametar bilježi i da se za riječ javio protekle godine oko 25 puta, a većinom je govorio o problematici Hrvata u BiH, hvaleći, naravno, vladinu politiku. Njegovi istupi nisu uspjeli zadobiti medijsku pozornost.

Nevenko Barbarić jedan je od najskupljih zastupnika

Nevenko Barbarić u sabor je ušao s 3864 glasa, a inače je inženjer građevine. Kao i kolega Vidović, studirao je u Mostaru. Rođen je 24. kolovoza 1962. u Klobuku, Bosna i Hercegovina.

Član je Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije i Odbora za ratne veterane.

Po saborskoj sjednici je prema podacima Parlametra govorio u prosjeku 7 puta, dok je prosjek sveukupnog broja zastupnika po sjednici 42 puta. Ukratko, nije se baš napričao o problemima Hrvata iz BiH, iako je o njima ponekad govorio.

Jedino po čemu se istaknuo u medijima je to što je prošle godine proglašen najskupljim zastupnikom. Za njegove troškove su hrvatski porezni obveznici izdvojili 131 tisuću kuna.

Zdravka Bušić je sestra otmičara aviona Zvonka Bušića

Tu je i Zdravka Bušić, najpoznatije ime među troje zastupnika dijaspore.

Rođena je 6. rujna 1950. u Imotskom. Na Sveučilištu Case Western Reserve Cleveland, savezna država Ohio (SAD), završila je magistarski znanstveni studij bibliotekarstva i informatike. U sabor je ušla s 2784 glasa i ovo joj je drugi mandat.

Ona je stari kadar HDZ-a, bila je i dio Tuđmanove šire ekipe suradnika u Uredu predsjednika, a Plenković je iskoristio činjenicu što je sestra pokojnog otmičara aviona Zvonka Bušića, kojeg određeni dio Hrvata u BiH smatra herojem.

U prosjeku po saborskoj sjednici govori 9 puta (prosjek je, podsjećamo, 42 puta), a zanimljivo je da se po Parlametru ne ističe raznolikošću vokabulara. Prosjek raznolikosti vokabulara saborskih zastupnika je 105, dok je njen 87.

Prosječna plaća saborskih zastupnika inače iznosi oko 16 tisuća kuna mjesečno neto. To znači da svatko od troje zastupnika dijaspore godišnje dobije oko 190 tisuća kuna plaće neto, a naplate se tu i razni dodatni troškovi. Izdašna je to sinekura.

Biti zastupnik dijaspore je vrlo isplativo

Sve to znači da je Zdravki Bušić, Nevenku Barbariću i Radoju Vidoviću prilično lijepo i isplativo što su zastupnici dijaspore u saboru.

Oni su s nešto više od 10 tisuća glasova zajedno dobili tri mandata i sada uživaju u iznadprosječnim plaćama i za hrvatske i za bosanskohercegovačke prilike, a Barbarić i vrijedno naplaćuje sve moguće troškove svog bivanja u saboru.

Hrvatima u BiH to nije od neke značajne pomoći niti im donosi ikakve konkretne rezultate, ali nismo naivni da mislimo kako su ti HDZ-ovci doista zbog toga došli u sabor.

  • Zrinjski: Sutra u 9.30 za Kišinjev
  • NIKOLA PRCE: Bh. rukomet kao da je u rupi i nitko ne pokušava nikome pružiti ruku
  • Stariji brat Kyrgios: Nicka je spasila djevojka, on je već naš prvak
  • KOGA JE ČOVIĆ POSLAO U ZAGREB!?Zastupnici iz BiH u hrvatskom saboru najtiši po pitanju izbornog zakona
  • Milinković: Sve manje djece smještamo u ustanovu

The post KOGA JE ČOVIĆ POSLAO U ZAGREB!?Zastupnici iz BiH u hrvatskom saboru najtiši po pitanju izbornog zakona appeared first on Dnevni.ba.

Sportska centrala

drugi upravo čitaju