‘Kleropopulista, pijun i favorit SPC, Beograda, Moskve i zločinca Šešelja’: Ko je Jakov Milatović?

‘kleropopulista, pijun i favorit spc, beograda, moskve i zločinca šešelja’: ko je jakov milatović?

U Crnoj Gori danas je održan drugi krug predsjedničkih izboria, a preliminarni rezultati govore da će Jakov Milatović biti novi predsjednik Crne Gore.

Prema preliminarnim rezultatima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na osnovu 94,5 posto prebrojanih glasova, Milatović je osvojio 60,1 posto glasova, a kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović 39,9 posto.

Ko je Jakov Milatović?

Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, s prosječnom ocjenom 10 i bio je student generacije. Kao stipendista američke vlade boravio je na Univerzitetu savezne države Ilinois, kao stipendista austrijske vlade na Univerzitetu u Beču, a kao stipendista Evropske komisije na Univerzitetu u Rimu.

Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oxford kao stipendista britanske vlade. Radio je u NLB banci, Deutsche banci, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Karijeru kao ekonomista gradio je u nekoliko poznatih banaka u regiji, ali i u Evropi, a od 2014. godine radio u Evropskoj banci za obnovu i razvoj i to u timu za ekonomsku i političku analizu.

Druga iskustva i usavršavanja sticao je u okviru njemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford, i drugih. Autor je više stručnih radova i koautor je dve knjige.

Politička karijera

Milatović je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i kandidat za gradonačelnika Podgorice. Iako su građani hvalili njegove poteze, ekonomisti su smatrali da su reformske mjere Milatovića uvod u grčki scenario u Crnoj Gori.

Nakon što je Vlada Crne Gore na čelu s Krivokapićem pala, Milatović je formirao sopstveni politički projekat koji je dobio naziv po političkim reformama koje je sprovodio. Prvo iskušenje za pokret bili su lokalni izbori u Crnoj Gori, a Milatović se kao kandidat liste prijavio za poziciju gradonačelnika glavnog grada.PRIJE 3 DANA

Milatović je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i kandidat za gradonačelnika Podgorice. Iako su građani hvalili njegove poteze, ekonomisti su smatrali da su reformske mjere Milatovića uvod u grčki scenario u Crnoj Gori.

Nakon što je Vlada Crne Gore na čelu s Krivokapićem pala, Milatović je formirao sopstveni politički projekat koji je dobio naziv po političkim reformama koje je sprovodio. Prvo iskušenje za pokret bili su lokalni izbori u Crnoj Gori, a Milatović se kao kandidat liste prijavio za poziciju gradonačelnika glavnog grada.

Rezultati izbora pokazali su da je Milatovićev pokret osvojio 21 posto glasova što je uz druge opozicione stranke bilo sasvim dovoljno da formiraju većinu i izbace sa vlasti DPS Mila Đukanovića.

Nakon izbora uslijedio je niz žalbi na izborni proces, a o kojima je morao odlučivati Ustavni sud. Proces je odblokiran tek krajem februara, odnosno početkom marta čime su se stekli uslovi za prenos vlasti i sprovođenje rezultata izbora. U međuvremenu, Milatović je odustao od gradonačelničke funkcije i saopštio da će se kandidovati za predsjednika Crne Gore.

Ugledni novinari o Jakovu Milatoviću

Svoj komentar uoči izbora u Crnoj Gori je dao i Šeki Radončić, ugledni novinar. “Hoće li Crna Gora preskočiti prag srbijanskog svijeta ili će se u posljednjem trenutku okrenuti i vratiti sebi odlučiće se 2. aprila. To je Dan D za Crnu Goru.

Tada će se znati i hoće li našu državu narednih pet godina predvoditi Milo Đukanović, simbol suverene, građanske, multetničke i slobodne Crne Gore. Ili Jakov Milatović, apostol, kleropopulista, pijun i favorit SPC, Beograda, Moskve. I ratnog zločinca Vojislava Šešelja“, napisao je Radončić.

Ugledni kolumnista Dragan Bursać podsjetio je u svojoj kolumni za Al Jazzeru Balkans da je “ratni zločinac Šešelj podržao je Milatovića; četnički vojvoda Mandić, koga podržava Milorad Dodik podržao je Milatovića; Abazovićeva URA je podržava Milatovića; Milatovićev tim se sprema za nove pobjede uz muziku Svetlane Ražnatović, žene zločinca Arkana; Crkva Srbije je svesrdno uz Jakova Milatovića”.

“Ima li neko da mu nešto nije jasno?”, dodao je Bursać.

Poznata novinarka i politička komentatoricaTamara Nikčević također je imala komentar:

“U rukama građana Crne Gore je odluka u kojem će se pravcu kretati i njihova zemlja i Zapadni Balkan: u ‘srpski svet’ Šešelja, Rakovića, Bokana, popova crkve Srbije i politike koja je u krvi srušila SFR Jugoslaviju, ili u Europsku uniju (EU)”.

pressmediabih.com

drugi upravo čitaju