Kinezi ukrali 570.000 eura uz pomoć umjetne inteligencije (AI)

Prevarant u Kini pomoću umjetne inteligencije (AI) promijenio je izgled i predstavio se kao prijatelj poduzetnika od kojeg je izvukao više od pola milijuna eura…

Žrtva, čije je prezime Guo, vlasnik je tehnološke tvrtke u Fuzhouu, istočnokineskoj provinciji Fujian.Guo je prevaren za 4,3 milijuna juana u samo 10 minuta, koliko je prevarantu trebalo da uzme novac.

Guo je u travnju primio video poziv od osobe koja je izgledala i zvučala kao njegov blizak prijatelj.

No pozivatelj je zapravo bio prevarant koji je upotrijebio umjetnu inteligenciju (AI) da promijeni svoje lice” i glas, navodi se u članku koji je u ponedjeljak objavio medijski portal povezan s vladom u južnom gradu Fuzhou.

Prevarant se ‘maskirao’ u Guovog dobrog prijatelja i počinio prijevaru”, navodi se u članku.

Uvjeren da je to njegov prijatelj, g. Guo je prevarantu prebacio 4,3 milijuna juana, ili 500.000 eura, nakon što je prevarant ustvrdio da drugom prijatelju treba novac za podizanje s bankovnog računa tvrtke kako bi platio jamstvo za javno nadmetanje.

Prevarant je tražio broj osobnog bankovnog računa gospodina Guoa, a zatim je tvrdio da je ekvivalentan iznos prebačen na taj račun, poslavši mu snimak zaslona lažne evidencije plaćanja.

Bez provjere je li primio novac, g. Guo je s računa svoje tvrtke poslao dvije uplate u ukupnom traženom iznosu.

Prebacio je novac vjerujući da njegov prijatelj treba položiti polog tijekom procesa nadmetanja, rekla je policija u subotu u priopćenju.

Muškarac je shvatio da je prevaren tek nakon što je njegov prijatelj izrazio ignoriranje situacije, dodala je policija, rekavši da su povratili većinu ukradenih sredstava i rade na pronalasku ostatka.

Slučaj je potaknuo raspravu na društvenoj mreži Weibo o prijetnji privatnosti i sigurnosti na internetu, a hashtag “#AI prevare eksplodiraju širom zemlje” u ponedjeljak je dobio više od 120 milijuna pregleda.

Korisnici na društvenim mrežama izrazili su mišljenje da fotografije, glasovne i video snimke stoje na raspolaganju prevarantima, a pravila informacijske sigurnosti teško mogu pratiti tehnike koje se danas koriste.

zanimljivostidana.com

drugi upravo čitaju