Kapiten odbojkaša BiH o problemima u Savezu: Tretirali su nas kao robove, dresove smo sami prali

Kapiten odbojkaške reprezentacije BiH, Tihomir Gajić, progovorio je za Glas Srpske o svim problemima koji muče igrače i njega, navodeći da je sve kulminiralo odlukom čelnika OS BiH da igračima koji igraju u inostranstvu ne daju certifikate dok ne vrate opremu reprezentacije.

To je bila inicijalna kapisla da progovore, navodeći još mnogo nedaća koje su ih zadesile u minulom periodu, a dosta stvari se nakuplja godinama. 

Ipak, odluka da ne dobiju dozvolu da odu u inostrane klubove sve dok ne vrate dresove i trenerke u kojima su nastupali tokom Srebrne lige i kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, kažu, prevršila je svaku mjeru.

‘‘U Švicarskoj smo imali sjajnu podršku navijača. Poslije utakmice smo im se odužili tako što smo im podijelili dresove, trenerke… To je normalno u svim reprezentacijama, ali kod nas očigledno ništa nije normalno. Po povratku su nam rekli da moramo vratiti opremu. Naš dogovor je bio da to naređenje nećemo ispuniti. Onda su rekli da igrači neće dobiti certifikate dok ne vrate opremu, što je klasična ucjena. U međuvremenu, trojica reprezentativaca su našla nove klubove, koji su uplatili savezu za certifikate. Iz OS BiH su odbili da ih potpišu, iako im je novac legao na račun. Koji je interes čelnika saveza? Možda da ostave opremu sebi, da podijele rodbini, prijateljima, ne znam. Dosta nam je takvog odnosa‘‘, kazao je Gajić.

Kao prvi među jednakima navodi još dosta stvari koje ne priliče ni amaterski organizovanim ekipama, a kamoli jednoj reprezentaciji.

‘‘Svi smo nezadovoljni i razočarani u ljude koji nas vode. Jedina pozitivna stvar je odnos koji mi igrači imamo između sebe. Imamo dobru ekipu koja uz normalan rad može da prvi put izbori plasman na Evropsko prvenstvo. U kvalifikacijama smo imali očajan smještaj, uslove za treniranje. Nismo imali nikakav oporavak, a od nas se tražio maksimum. Sa početkom utakmica krenule su grozne stvari. Samo jedan meč kvalifikacija za EP odigrali smo na svom terenu, sve ostale kao gosti, jer savez nema novca. Na putu za Albaniju smo, recimo, saznali da ćemo oba meča igrati tamo. U Rumuniju smo putovali 22 sata, spavali na podu autobusa… Tamo su nam isto nakon utakmice javili da ćemo ostati i igrati još jedan meč sutra. Dresove smo sami prali. U povratku smo saznali da imamo novac za ručak, umjesto toga kupili su nam 20 kesica čipsa. Tretirali su nas kao robove‘‘, poručio je Gajić.

Po dolasku u Sloveniju, saznali su da će igrati prijateljski meč sa Katarom.

‘‘Na samoj utakmici njihovi reprezentativci su nam rekli da su sedam dana prije meča znali da će igrati protiv nas. Strašno‘‘, naglasio je Gajić.

Iz OS BiH tvrde da nikakve ucjene ne postoje, da sve imaju na papiru i da se oprema mora razdužiti. Predsjednik saveza Milutin Popović tvrdi da je notorna laž da igračima nisu osigurani uslovi u skladu sa mogućnostima koje savez ima.

‘‘Ne želim da komentarišem to što su oni podijelili dresove i trenerke navijačima. Kakav su oni zapravo rezultat napravili da dijele opremu? Zašto nisu podnijeli izvještaj o tome šta se desilo? Kada igrač napiše šta je uradio sa opremom, dobit će certifikat, a za prekršaj će odgovarati i nema problema, nema ucjene. Po završetku akcije ženske reprezentacije ćemo staviti tačku na ovaj slučaj‘‘, poručio je Popović.

On je dodao i da savez nema novca i da se snalaze na razne načine da odigraju utakmice, te da su promjenom sistema takmičenja troškovi kvalifikacija sa 42.000 porasli na skoro 200.000 KM.

‘‘Problem je što nismo mogli da im osiguramo avio-letove, ali smo definisali da se putuje autobusom u Albaniju i odatle u Rumuniju. CEV nam je dozvolio da u gostima odigramo obje utakmice. To su znali članovi stručnog štaba i igrači. Jeste to sve bilo naporno, ali nije stvar našeg hira, već prosto nismo imali novca. Što se tiče situacije u Rumuniji i pranja dresova, mi nemamo novca za ekonoma na putovanjima, čak nemamo nikakve posebne prostorije kao savez. Kada je u pitanju prijateljski meč protiv Katara, to nije u nadležnosti OS BiH, to stručni štab dogovara i nema šanse da su za meč saznali dan pred utakmicu‘‘, istakao je Popović.

sport1.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju