Kamenjaš: Nemamo šta kalkulisati u meču protiv Bugarske, pozivam navijače da nas podrže

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra igra posljednji meč prve faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

U Skenderiji će Zmajevima gostovati selekcija Bugarske, a utakmicu je najavio selektor Adis Bećiragić.

“Nadamo se da ćemo odigrati ovu utakmicu na nivou mnogo većem u odnosu na meč s Češkom. Spremniji smo barem za dva treninga, što je izuzetno velika stvar i mislim da ćemo biti dovoljno kvalitetni da dobijemo Bugare”, rekao je na početku Bećiragić, osvrnuvši se na posljednji meč s Češkom.

U nekim kombinacijama Zmajevima odgovara i poraz do pet poena razlike s kojim bi također prošli u narednu fazu, ali naravno da bi s pobjedom bili u boljoj poziciji.

“Ne pravimo kalkulacije i želimo izgraditi tim. Svaki naš trening i sastanak pravimo s ciljem dugoročnim da napravimo ekipu koja će u svakom momentu da zna šta igra i kako igra. To u prvoj utakmici nismo imali. Ova utakmica s Bugarskom je prilika da pobijedimo i igramo bolje da bi došli u situaciju da možemo ravnopravno igrati sa svim ekipama na Eurobasketu”, rekao je selektor.

Potom je dobio pitanje o prvom imenu bugarske reprezentacije Aleksandru Vezenkovom, koji je prije dva dana Litvaniji ubacio 29 poena.

“Ima tu raznih opcija koje ćemo vidjeti za njega za njegov dolazak ili nedolazak, pošto postoji mogućnost da on i ne dođe. Imamo taktički trening večeras i biće drugaćija odbrana ako on ne dođe. Izuzetno je opasan igrač i malo netipičan jer daje koševe na mnoge načine. Onaj ko ga bude čuvao morat će da bude dovoljno fizički i psihički spreman da ga sačuva”, kazao je Bećiragić.

Još jednom se osvrnuo na igru Zmajeva protiv Češke u Pardubicama.

“Imali smo te sastanke i video analize. Zaista je loše odigrana odbrana u Češkoj. Dali smo 81 poen u gostima i to je trebalo biti dovoljno da dobijemo utakmicu, ali odbrana je bila loša. Možemo sad da pravimo analize zbog čega je to tako. Imaju tu određene stvari, ali Češka je jako dobra ekipa i trenirali su deset dana više od nas. Bilo je i za očekivati da malo kasnimo i da nismo na maksimumu. Nadam se da smo izbacili tu “prljavštinu” iz tijela i da će sutra biti bolje. Moramo Bugarsku našom agresivnošću natjerati da griješi, te da onda dođemo u situaciju da koristimo naše najjače oružje – kontranapad“, zaključio je selektor.

Na današnjoj konferenciji za medije Košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine javnosti su se obratili i kapiten Miralem Halilović i centar Kenan Kamenjaš.

Prvi je riječ dobio Halilović, koji je najavio da neće biti kalkulacija iako Zmajeve u narednu fazu kvalifikacija vodi i poraz do pet poena razlike.

“Sada nam je u cilju da se osvježimo poslije utakmice protiv Češke, da se tijelo oporavi i da se što bolje spremimo za ovu utakmicu. Ništa se u životu ne mora, ali ova utakmica je došla da je moramo dobiti. Možemo izgubiti s nekom malom razlikom, ali nećemo ići da kalkuliramo. Treba izvući dobre stvari iz utakmice s Bugarskom i ulazimo u meč s puno samopouzdanja”, rekao je Halilović i na konstataciju novinara da nam je Bugarska “stara mušterija”, odgovorio:

“Stara mušterija sa dva nova igrača – Vezenkovim i Bostom. Oni potpuno mijenjaju koncepciju njihove igre i neće to biti ni približno ista utakmica kao ranije kad smo ih dobijali s velikom razlikom. Moramo se fokusirati na sebe i promijeniti te neke greške koje smo analizirali. Imamo dosta potencijala napadačkog, ali i defanzivnog, što je jedno s drugim povezano. Trebamo imati istu želju kao u prvoj utakmici, u kojoj smo imali 24 ofanzivna skoka. Takve stvari se ne viđaju često i to moramo prenijeti na ovu utakmicu, te unaprijediti neke taktičke stvari.”

Potom se javnosti obratio Kamenjaš, koji je rekao kako je bilo jako teško igrati utakmicu protiv Češke nakon kratkih priprema.

“Selektor i kapiten su sve rekli. Analizirali smo utakmicu s Češkom i trebamo izvući dobre stvari – taj ofanzivni skok, a popraviti trčanje i odbranu. To je bilo i teže za očekivati u prvoj utakmici jer je bilo zaista teško. Ja sam posljednju utakmicu odigrao 15. maja i skroz sam izbačen iz takmičarskog ritma, ali to nije opravdanje. Samo mi znamo kako je teško kada nastupi pauza pa onda ponovo krenu pripreme. Tijelo drugačije reaguje u odnosu na utakmice iz februara ili novembra, kada smo svi u takmičarskom ritmu“, rekao je Kamenjaš i pozvao navijače da sutra podrže ekipu u Skenderiji.

“Pozivam publiku da dođe u što većem broju i podrži nas. Nemamo šta kalkulisati, ova se utakmica mora pobijediti i nadam se da ćemo sutra slaviti.”

Utakmica BiH – Bugarska igra se u ponedjeljak od 20 sati u dvorani Mirza Delibašić. Ulaznice možete kupiti online ili na svim prodajnim mjestima KupiKartu.ba.

basket.ba

drugi upravo čitaju