Kako su pidžame postale dio dnevne garderobe? Ovog ljeta budite kreativnije sa kombinovanjem

Tokom 1920-ih žene su počele da uživaju veću slobodu u modnim izborima, pa su pidžame tada dizajnirane za razne prilike, od spavaće sobe do šetališta.

Pidžame više nisu samo za spavanje i drago nam je zbog toga. Pored biranja udobne garderobu za nošenje tokom cijelog dana, biramo i da su nam u dodiru sa kožom samo najprijatniji materijali. Čini se da su sa porastom rada od kuće pidžame postale nešto za čim prvo posežemo.

Riječ pidžama nastala je tokom perioda Otomanskog carstva i potiče od hindske reči “pae jama” ili “pai jama”. Nosili su ih i muškarci i žene u Indiji, Iranu, Pakistanu i Bangladešu. Postale su popularne u Britaniji oko 1870. godine kada su ih kolonijalisti vratili u Englesku kao odjeću za dnevno nošenje u kući, postepeno usvajajući pantalone i bluzu kao odeću za spavanje umjesto tradicionalne spavaćice.

Do kraja 19. vijeka, riječ pidžama se koristila da opiše i pantalone širokog kroja i gornji dio garderobe.
Na prelazu iz 20. vijeka, Pol Poare je kreirao istočnjački inspirisan dizajn za žene iz visokog društva, uključujući pidžame za dnevnu i večernju odjeću. Poareovi dizajni su napravljeni od svile jarkih boja i često ukrašeni vezom i šljokicama.

Tokom 1920-ih žene su počele da uživaju veću slobodu u modnim izborima, pa su pidžame tada dizajnirane za razne prilike, od spavaće sobe do šetališta.

Pidžame za plažu sa širokim raširenim nogavicama evoluirale su iz tankih pidžama za spavanje koje je dizajnirala modna kuća “Šanel” ranih dvadesetih. Napravljene su od udobnih tkanina poput svile, satena i rajona, koje su krajem decenije postale pristupačnije.

bonatti pidžame

Foto: Mladen Nađ

Tokom 1960-ih i 1970-ih pantalone izuzetno širokih nogavica  postale su popularne kada su ljudi počeli da preferiraju opuštenije stilove odijevanja.

Udobnost u svakoj prilici

S obzirom na to da nam ide ljeto, više je nego poželjno da istražimo modele pidžama koje možemo nositi i u javnosti, za dnevne varijante ili na plaži.

Sa mnogim modelima napravljenim od luksuznih tkanina i zabavnih boja i desena, možete postati kreativnije sa kombinovanjem pidžama više nego sa uobičajenom odjećom.

Gornji dio pidžame na dugmad sa velikom kragnom i dugačkim rukavima može izgledati sofisticirano, ali ležerno kada je uparen sa džinsom. Ostavite gornji dio kompleta pidžame otkopčan ili ga zakočajte i upašite u farmerice.

Nešto duže gornje dijelove možete odlično kombinovati sa šortsevima, običnim majicama bez bratela i zanimljivim kaiševima. Naravno, takođe možete da kombinujete i svoje udobne donje dijelove sa bilo kakvom majicom ili jednobojnom košuljom.

“Bonatti” u svom asortimanu ima klasične, pamučne pidžame koje žene često biraju zbog udobnosti, kvalitetnog materijala i navike, slično se dešava i sa viskozom. Viskozni modeli pidžama ili bebi-dolovi su za nijansu elegantniji i u proljećnoj kolekciji su dostupni u varijantama sa dugim nogavicama i rukavima.

Malo elegantniji materijali nalik na saten su takođe popularni, a prijatni za spavanje. Oni često dolaze u kombinaciji sa čipkom. Čitava kolekcija je podeljena u mini kolekcije u kojima se nalaze modeli koji se lako kompletiraju. To može biti spavaćica ili pidžama sa ogrtačem, a isti dizajn i print pronađite i na neseserima i kućnim papučama.

 

(Žene.ba / Ona.rs)

The post Kako su pidžame postale dio dnevne garderobe? Ovog ljeta budite kreativnije sa kombinovanjem appeared first on Žene.ba.

zene.ba

drugi upravo čitaju